SEGRE

CONDEMNA HISTÒRICA MOBILITZACIÓ A LLEIDA

Sis mil persones en una seguda que acaba amb càrregues i disturbis a Lleida

La concentració convocada ahir per ANC i Òmnium davant la subdelegació del Govern i que va reunir més de 6.000 persones per protestar contra les condemnes als líders del procés va acabar amb enfrontaments i dures càrregues entre un grup d’uns 300 radicals i els agents de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seguda convocada ahir per ANC i Òmnium Cultural a la delegació del Govern de Lleida per protestar per les condemnes als líders independentistes va reunir més de 6.000 persones. Va començar amb espelmes i va acabar amb contenidors cremant. Més de 300 radicals es van enfrontar als cossos policials en diferents llocs de la ciutat i van alçar barricades amb contenidors encesos i mobiliari urbà. Tant la Policia Nacional com els Mossos van carregar contra els exaltats després que finalitzés l’acte convocat per les entitats independentistes –que va transcórrer de forma pacífica– i aquests llancessin diversos objectes a la línia policial que protegia l’edifici, com pedres, botelles de vidre, petards i llaunes. Un cop van començar les càrregues el gruix dels participants va començar a dispersar-se, però una minoria es va enfrontar a la policia llançant tota classe d’objectes i obstaculitzant la calçada amb mobiliari urbà i cadires i taules d’algunes terrasses. A partir d’allà va començar una batalla campal que es va saldar amb almenys vuit ferits lleus – un d’ells va ser una periodista de l’ACN a qui van haver de fer punts de sutura– i vuit detinguts al tancament d’aquesta edició. Els radicals van fer fogueres amb branques, cartró i contenidors per impedir el pas als cossos de seguretat en diferents punts com la passarel·la del Liceu Escolar, el túnel que connecta amb el carrer Major davant l’estàtua d’Indíbil i Mandoni o l’avinguda Blondel. També van trencar els vidres d’alguns locals i seus bancàries del carrer Major i l’avinguda Blondel i van cremar cartrons davant de grans marques comercials de Lleida. La intensitat dels enfrontaments i les càrregues policials es va incrementar i la policia va arribar a disparar projectils no letals per dispersar els participants a la protesta. Arribada la mitjanit la situació va començar a calmar-se, i els radicals restants es van agrupar a la plaça 1 d’Octubre de Cappont fins a ser dispersats.

Va concloure així una jornada de protestes i mobilitzacions que va començar hores abans, quan uns 300 estudiants es van manifestar per mostrar el rebuig de la repressió policial en una marxa que va començar a les 17.30 hores a l’edifici del Rectorat i que va avançar fins a la plaça Espanya. Allà es van asseure a terra per tallar el pas als vehicles durant uns 20 minuts, cosa que va bloquejar el trànsit de l’avinguda Madrid, la de l’Estudi General i la de Catalunya. A partir d’allà el grup de manifestants es va dividir en dos. Una meitat es va dirigir a tallar la rotonda de l’Ll-11 a l’avinguda de l’Estudi General durant uns 15 minuts i els altres van anar directament a la subdelegació del Govern per unir-se a la seguda amb espelmes convocada per les entitats independentistes.

Els radicals van intentar tallar els carrers a la policia amb contenidors cremant i mobiliari urbà

A partir de les 20.00, unes 6.000 persones segons la Guàrdia Urbana es van ajuntar davant el cordó policial que rodejava la delegació del Govern per protestar contra les condemnes als líders independentistes. Durant l’acte es va recordar el veí d’Artesa de Lleida que dilluns va perdre un ull a les càrregues que hi va haver a l’aeroport del Prat i, seguidament, es van llegir les cartes que van enviar els independentistes presos una vegada conegudes les sentències. Va ser quan els assistents van encendre espelmes i es van asseure a terra silenciosament. Després van començar les càrregues contra els manifestants més radicals.

Els radicals van fer barricades amb contenidors per protegir-se de les càrregues policials.

Els radicals van fer barricades amb contenidors per protegir-se de les càrregues policials.ITMAR FABREGAT

Els radicals van fer barricades amb contenidors per protegir-se de les càrregues policials.

Els radicals van fer barricades amb contenidors per protegir-se de les càrregues policials.ITMAR FABREGAT

Els radicals van fer barricades amb contenidors per protegir-se de les càrregues policials.

Els radicals van fer barricades amb contenidors per protegir-se de les càrregues policials.ITMAR FABREGAT

tracking