SEGRE

CONDEMNA HISTÒRICA RESUM DE LA JORNADA

Marxes massives contra la sentència en una vaga que va frenar l'economia

Centenars de milers de manifestants i disturbis posteriors a Lleida i Barcelona

En rebuig contra la sentència del Tribunal Suprem sobre el 'procés'

Manifestació de la vaga del 18-O a Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manifestacions històriques contra la sentència del Suprem a Lleida i a tot Catalunya van posar ahir el colofó a una jornada de vaga general que va tenir especial incidència en l’educació i el comerç i que va aconseguir alentir l’activitat econòmica. A Barcelona i, en menor mesura a Lleida, van tornar a registrar-se disturbis després de la protesta.

Lleida, Barcelona i municipis de tot Catalunya van tornar a viure ahir manifestacions històriques per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem que condemna a un total de gairebé cent anys de presó nou líders del procés. Al llarg del dia, milers de persones van participar en diferents marxes en nombrosos municipis de Lleida, que van culminar a la tarda amb una gran manifestació a la capital que en va reunir unes 30.000, segons la Guàrdia Urbana, xifra que l’organització va elevar fins a les 45.000. La protesta, encapçalada per uns 150 tractors que van arribar a la ciutat per diverses carreteres, va arrancar a Ricard Viñes i va acabar a Blondel davant de la Paeria sense cap tipus d’incident. No obstant, posteriorment un miler de persones van seguir concentrades i es van atansar a la barrera que Mossos i Policia Nacional havien format davant de la subdelegació del Govern espanyol. Llavors, un altre grup de manifestants es va situar al mig i va instar els concentrats que no ataquessin els agents. Finalment no van poder evitar nous aldarulls que van comportar diverses càrregues policials, danys al mobiliari urbà i diversos ferits, pel que sembla un d’ells en un ull. També hi va haver disturbis més greus a Barcelona al final de la gran manifestació en què van participar unes 525.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 750.000 segons els organitzadors, que havia començat amb la confluència de les Marxes per la Llibertat, una de les quals procedent de Tàrrega. Hi va haver una autèntica batalla campal provocada per grups violents quan ja havia finalitzat la mobilització.

Les manifestacions van ser el colofó de la vaga general convocada pel sindicat CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya. Va ser majoritària al sector educatiu i al comerç. Segons la Generalitat, el consum elèctric va ser entre un 7,5% i un 10,11% inferior al d’un dia normal. Els convocants van afirmar que la seua repercussió va ser fins i tot més gran que l’“aturada de país” del 3 d’octubre del 2017. La patronal Pimec va precisar que el seguiment va ser només del 3,9% (8,8% a Lleida), però va assenyalar que un 39,8% de les pimes (percentatge que a Lleida va assolir el 70%) van decidir paralitzar la seua activitat, especialment al comerç i el turisme. A més, d’altres van pactar amb els seus empleats fórmules com la variació de l’horari. D’altra banda, Foment del Treball va destacar que l’aturada va ser més reduïda que la de fa dos anys. L’impacte de la vaga es va veure afavorit pels talls intermitents de nombroses carreteres.

La gran manifestació a Lleida al seu pas per la rambla d’Aragó.

La gran manifestació a Lleida al seu pas per la rambla d’Aragó.MAITE MONNÉ

tracking