SEGRE

MEDI AMBIENT PAERIA

Noves normes per conviure a l'Horta

Proposta d’ordenança que en regula els usos, fins i tot que no es pot circular “a galop” a cavall o en bici “camps a través” || Prohibeix als transeünts recollir fruits, fins i tot els “caiguts”

Vista aèria de part de l’Horta de Lleida, els usos de la qual regularà una ordenança municipal.

Vista aèria de part de l’Horta de Lleida, els usos de la qual regularà una ordenança municipal.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Horta és sens dubte una de les singularitats de la capital i el govern municipal prepara una ordenança per regular la convivència entre les persones que hi viuen, hi treballen o gaudeixen de la zona, per prioritzar les activitats agrícoles o ramaderes. En concret, el document inicial regula els usos agrícoles, ramaders, forestals, apícoles, generació i transport d’energia elèctrica, hivernacles, hípiques o centres eqüestres i activitats extractives. I fins i tot entra en detalls curiosos com la prohibició de circular per l’Horta amb bicicleta “camps a través” i a cavall “al galop”. “La circulació a cavall es farà al pas, i quedarà així expressament prohibida al galop. En tot, cas, es farà amb precaució, en filera i en grups reduïts de fins a tres”, assenyala. Insta els “visitants i transeünts” a respectar els camps i cultius “i queda d’aquesta manera prohibida la recollida de qualsevol tipus de fruit, planta o branca, ja siguin caiguts o no, fins i tot una vegada afetuada la collita, així com danyar-los”. Advoca per “abstenir-se de llençar escombraries, produir sons que puguin pertorbar el comportament de la fauna, molestar altres usuaris i provocar molèsties o perjudicis a les activitats agrícoles o ramaderes. Prohibeix també “els abocaments i abandonament de materials”, que solen ser habituals en certs punts.

Pel que fa als animals de companyia a l’interior de les finques, afirma que no poden “sortir a les vies públiques de manera descontrolada” i que “hauran d’anar lligats, especialment als llocs molt freqüentats i sempre en espais públics en presència d’altres usuaris”. També remarca que “és obligatori recollir les deposicions”.

El document també indica que la configuració de les plantacions haurà de permetre la maquinària agrícola sempre a l’interior de les parcel·les, mai als vials. I obliga els amos de finques sense conrear a efectuar un manteniment de la vegetació “per tal d’evitar risc d’incendis o transmissió de plagues”.

D’altra banda, apunta a la conveniència d’aplicar diverses mesures per fomentar el cultiu de camps abandonats, com la compravenda, l’arrendament o la cessió d’ús. Prohibeix, a més, l’acampada lliure. El projecte d’ordenança preveu sancions lleus de fins a 750 euros, greus de fins a 1.500 i també molt greus de fins a 3.000.

Va apuntar que, arran d’aquest procés participatiu, potser alguns dels detalls de l’actual document decaiguin i va recordar que l’ordenança s’ha d’adaptar a normatives com el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal o les lleis de Territori i d’Espais Agraris.

Màxima difusió en el procés participatiu

El president de la comissió territorial, David Melé, va dir que establiran mecanismes per difondre la proposta d’ordenança perquè entitats, col·lectius, sindicats, juntes de sequiatge i ciutadania en general puguin presentar aportacions.

Vista aèria de part de l’Horta de Lleida, els usos de la qual regularà una ordenança municipal.

Vista aèria de part de l’Horta de Lleida, els usos de la qual regularà una ordenança municipal.SEGRE

tracking