SEGRE

FERROCARRIL ALTA VELOCITAT

Tres companyies opten a competir amb Renfe en la prestació del servei d'AVE el 2020

L’empresa pública francesa SNCF, l’aliança entre Talgo i Globalia i la firma Ilsa, propietat dels amos d’Air Nostrum || Adif seleccionarà a mitjans de desembre als adjudicataris

Un tren AVE sortint de Lleida, a l’altura del pont de Príncep de Viana.

Un tren AVE sortint de Lleida, a l’altura del pont de Príncep de Viana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia pública francesa SNCF, l’aliança entre Talgo i Globalia, i la firma Ilsa, propietat dels amos d’Air Nostrum, són les tres companyies que han licitat per entrar a la xarxa AVE i competir amb Renfe quan el desembre del 2020 es liberalitzi aquest mercat. L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) va rebre les sol·licituds d’aquestes tres empreses, al costat de la de la mateixa Renfe, una vegada que la mitjanit de dijous a divendres es va acabar el termini. Ferrocarrils de la Generalitat, que havia plantejat presentar-s’hi, finalment no ho ha fet.

Les empreses poden optar per algun dels tres paquets de serveis, cada un amb diferent nombre de freqüències diàries de trens, que Adif ofereix a tres corredors.

La liberalització afecta l’AVE a Barcelona, el de Llevant i el que uneix Madrid amb Sevilla i Màlaga

Es tracta de l’AVE a Barcelona, el de Llevant i el que uneix Madrid amb Sevilla i Màlaga. No obstant, el primer d’aquests paquets, el de més nombre de serveis, es considera destinat a Renfe al ser l’única empresa amb capacitat per emprendre’l, segons Europa Press.

De fet, l’operadora pública ha presentat oferta per aquest paquet, que suposa posar en circulació en aquestes línies 104 trens diaris, un 20% més dels que la companyia ofereix actualment. Els altres dos paquets en lliça compten amb 16 i 5 circulacions de trens AVE diàries.

SNCF, la companyia pública francesa, a través de la seua filial espanyola Rielsfera, ha sol·licitat portar a Espanya l’AVE low cost que explota a França. També ha licitat Talgo.

Amb la seua filial Motion Rail, presidida per l’exministra Elena Salgado, el fabricant de trens s’ha aliat amb el grup turístic Globalia i amb el fons Trilantic en qualitat de soci financer. La tercera firma en lliça és Ilsa, societat de la família propietària d’Air Nostrum, i al costat d’un “soci industrial europeu de primer nivell”.

En aquest sentit, Adif seleccionarà a mitjans de desembre els operadors que resultin adjudicataris i rubricarà amb ells un acord abans del 15 de març del 2020, nou mesos abans que el 14 de desembre de l’any que ve el transport en AVE s’obri a la competència, perquè preparin el seu pla de negoci.

S’espera un augment de viatgers i una baixada del preu El sector, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i el ministeri de Foment esperen que l’alliberament de l’AVE es tradueixi en un augment dels viatgers i en una baixada del preu dels bitllets. A això pretén contribuir el nou model de cànons que Adif preveu implantar, això és, l’import que l’empresa pública cobra als operadors per utilitzar la xarxa. Amb la competència es persegueix també rendibilitzar la inversió de 51.000 milions efectuada al construir la xarxa AVE, la segona més gran del món.

tracking