SEGRE

POLÈMICA INSTITUCIONS

Sánchez presumeix de controlar els fiscals per capturar Puigdemont

Associacions professionals qualifiquen de “lamentables” les paraules del president

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ahir, en un míting a Còrdova.

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ahir, en un míting a Còrdova.PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va presumir ahir de controlar la Fiscalia per aconseguir que les autoritats belgues s’avinguin a extradir Carles Puigdemont. “La Fiscalia depèn del Govern? Doncs ja està”, va sentenciar en declaracions a RNE. A més, el també candidat dels socialistes a les eleccions de diumenge va puntualitzar que l’Executiu central està treballant per “subministrar tota la informació a la Justícia belga” perquè, finalment, el líder de JxCat es posi a disposició dels tribunals espanyols. Aquestes declaracions, que van ser avalades per la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, i pel president del Senat, el català Manuel Cruz, contrasten amb el posicionament mantingut pel mateix Sánchez durant el judici del procés. En aquell moment, va defensar l’“autonomia” del Ministeri Públic per criticar la pretensió de l’independentisme que l’acusació del fiscal no fos per rebel·lió.

Les paraules de Sánchez, malgrat que va intentar matisar-les en un míting hores després, no van caure en sac foradat i la mateixa Fiscalia del Tribunal Suprem va assegurar, en un comunicat, que les seues actuacions durant el judici de l’1-O van ser autònomes i es van subjectar “als principis constitucionals de legalitat i imparcialitat”. Abans, tanmateix, associacions de fiscals ja havien censurat les afirmacions del president en funcions, que van titllar de “lamentables”. “No complim ordres del Govern”, van subratllar.

L’independentisme també va alçar la veu contra Sánchez. “És un escàndol permanent”, va denunciar el president de la Generalitat, Quim Torra. També el diputat de Cs Carlos Carrizosa va arremetre contra el socialista, a qui va assenyalar per cometre una “intromissió absurda” en la tasca de la Fiscalia. El líder del PP, Pablo Casado, va retreure també a Sánchez que presumeixi de “manar” sobre els fiscals i no faci res per frenar els independentistes.

El líder de JxCat usarà l’afirmació per intentar frenar l’extradició

Gonzalo Boye, un dels advocats que formen part de l’equip jurídic de Carles Puigdemont, va avançar ahir que utilitzarà l’afirmació del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, que diu que “controla” la Fiscalia espanyola, com a argument per intentar frenar l’euroordre cursada pel Tribunal Suprem per a l’extradició del líder de JxCat. “Pedro Sánchez vol que el fitxem per a la defensa”, va ironitzar Boye, que també va recordar la frase de l’exministre de l’Interior popular Jorge Fernández Díaz en una conversa amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso. «Pedro Sánchez fa seu allò de “la Fiscalia t’ho afina», va sentenciar el lletrat.

tracking