SEGRE

SERVEIS ESCOMBRARIES

El Govern dispara el cànon dels residus per castigar cada tona sense reciclar

L’apujarà de forma gradual un 75% i passarà dels 41 euros actuals a 72 € el 2024 || La Generalitat apujarà un 75% en cinc anys el cànon que penalitza cada tona de residus sense reciclar en abocadors, dels 41 euros actuals a 72. Així ho va advertir el director de l’Agència de Residus, Josep Maria Tost, que va instar a aplicar sistemes de reciclatge més eficients per evitar disparar el cost de la recollida i el preu dels rebuts als veïns.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cànon de residus de la Generalitat, que penalitza cada tona d’escombraries sense reciclar que acaba en un abocador, es dispararà un 75% en els pròxims cinc anys i passarà dels 41 euros actuals fins als 72 el 2024. Així ho va advertir ahir el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost. En una jornada amb tècnics municipals i edils a Lleida, va defensar aquest gravamen com el millor incentiu per adoptar sistemes de recollida selectiva més eficients. “Pagar-ho fa mal”, va resumir. Aquest cànon ja té un pes considerable en l’import dels rebuts municipals de les escombraries. L’any que ve passarà de 41 a 45 euros, un augment que els consistoris assenyalen com a principal motiu per augmentar al seu torn la taxa la d’escombraries, en alguns casos fins un 20 per cent. Aquesta taxa recull tant el cànon de la Generalitat com els costos de recollida i gestió, que varien d’un municipi a l’altre.

La penalització per la recollida creix quan Lleida encara és lluny de complir amb l’objectiu de la UE de reciclar el 50% de les escombraries el 2020. El percentatge en el conjunt de la província el 2018 va ser del 37 per cent i es va situar per sota de la mitjana catalana, d’un 41,8%. “Anem amb retard”, va reconèixer el director de l’ARC, que va destacar les importants diferències entre comarques. Així, el Pallars Sobirà, que recicla un 57,3% dels rebutjos, i altres com la Segarra, l’Alt Urgell, el Pla i la Ribagorça superen la mitjana catalana. A la cua, en canvi, se situen la Cerdanya i Aran.

Tost va destacar que l’ARC facilita 21 milions en ajuts aquest any a ens locals per millorar el reciclatge, i va subratllar que “els municipis són els amos dels residus”. “Si volen millorar la separació dels residus poden fer-ho, està tot inventat.” En aquest sentit, es va declarar partidari de sistemes que identifiquin els usuaris, com cubells d’escombraries amb xips i contenidors amb claus.

Un camió creuat bloqueja l’entrada a l’abocador comarcal i empleats del servei de recollida s’escalfen davant d’un foc.

Un camió creuat bloqueja l’entrada a l’abocador comarcal i empleats del servei de recollida s’escalfen davant d’un foc.MAITE MONNÉ

tracking