SEGRE

VIOLÈNCIA MASCLISTA JORNADES

El 75% de les dones amb patologia mental ha estat víctima de mal tracte

Experts debaten sobre violència masclista i les seues conseqüències a la UdL || Més de 20.000 catalanes pateixen assetjament sexual i per raó de sexe a la feina cada any

Un moment de la jornada sobre violència masclista i salut mental celebrada ahir a la UdL.

Un moment de la jornada sobre violència masclista i salut mental celebrada ahir a la UdL.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts van debatre ahir al Campus del Rectorat de la UdL sobre com la violència masclista que pateixen dones i nenes poden afectar la seua salut mental en totes les etapes de la vida. Una jornada en què diferents professionals van alertar que tres de cada quatre dones amb problemes de salut mental han patit violència en l’àmbit familiar o en la parella i més del 40 per cent violència sexual, la meitat sobretot durant la infància. Segons assenyalen dades de la Confederació de Salut Mental, en més de la meitat dels casos el personal que atén aquestes dones no coneixia el maltractament i el 42% de les víctimes no identifiquen que estan patint violència, mentre que a les que ho fan, no se les creu al tenir algun problema de salut mental.

Durant la jornada, organitzada per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental (SCPiSM), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, els experts van alertar que només una de cada deu dones que han patit violència masclista rep atenció psicològica. En el cas de les menors, van advertir que construeixen la personalitat amb importants carències afectives, fet que els influirà en la vida adulta. Per aquestes raons, un dels objectius de la jornada era donar visibilitat a les diferències en les causes dels trastorns mentals, en la presentació dels símptomes i en la necessitat d’adaptar els tractaments segons la pacient. La clausura va anar a càrrec de la consellera de Salut, Alba Vergés, que va instar a treballar per la igualtat d’oportunitats.

La Generalitat anima a denunciar aquesta violència i destaca les elevades xifres al sector sanitari

D’altra banda, més de 20.300 dones catalanes han patit assetjament sexual o per raó de gènere en l’àmbit laboral, segons va explicar ahir el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, durant la jornada Setge a l’assetjament, celebrada a Barcelona. Segons una enquesta del departament d’Interior, aquesta xifra representa prop del 12 per cent de tots els casos de violència contra les dones per part d’homes que no són les seues parelles. Sobre aquesta qüestió, el conseller va destacar que “només és la punta de l’iceberg” perquè hi ha molts casos que no es denuncien, amb més “impacte” al sector sanitari. Per combatre aquest tipus de violència, El Homrani va apuntar que el primer és “no amagar-la” i va expressar el “compromís de tolerància zero” i d’acompanyament a les víctimes. Les dones que van denunciar assetjament a la feina van adduir situacions com missatges no desitjats, amenaces de publicar vídeos de contingut sexual o represàlies si no acceptaven propostes sexuals.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el 25 de novembre, Tàrrega impulsa un any més una campanya que comptarà amb una desena d’activitats de conscienciació amb el suport d’entitats i institucions i que se centraran a fomentar les noves masculinitats (vegeu el desglossament).

Mil cadires buides contra la violència masclista a Tàrrega

Tàrrega omplirà la plaça Major amb 1.060 cadires buides el pròxim 24 de novembre per visibilitzar les dones i els menors assassinats per violència masclista des del 2003. Un altre dels actes de la campanya Digues prou, no estàs sola és un congrés dirigit a 150 estudiants de Batxillerat per detectar i prevenir les violències masclistes el dia 12.

Un moment de la jornada sobre violència masclista i salut mental celebrada ahir a la UdL.

Un moment de la jornada sobre violència masclista i salut mental celebrada ahir a la UdL.ITMAR FABREGAT

tracking