SEGRE

ECONOMIA EQUIPAMENTS

El parc de Gardeny sol·licita una moratòria del deute per un import de 9,2 milions

Corresponen a les quotes dels crèdits del ministeri de Ciència que vencen aquest any i d’anteriors que no estan en la via executiva || El president del consorci diu que aquest ajornament és “oxigen”

Una part dels edificis que formen el parc científic i tecnològic de Gardeny.

Una part dels edificis que formen el parc científic i tecnològic de Gardeny.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consorci del parc científic i tecnològic de Gardeny, format per la Universitat de Lleida i la Paeria, s’ha acollit finalment a la moratòria que el Govern central va oferir al conjunt de parcs científics de l’Estat per ajornar part del deute, generat pels crèdit concedits en el seu dia per dos ministeris per crear-los. El termini va finalitzar dijous passat, dia 7, i el consorci va presentar una petició per ajornar 9,2 milions, que corresponen a quotes pendents de pagament que vencen aquest any, i d’anteriors sempre que no estiguin ja a la via executiva, va indicar el rector de la UdL i president del consorci, Jaume Puy. D’aquesta manera, si la sol·licitud s’accepta, les quotes passarien a retornar-se en el període 2021-2024, tal com va publicar aquest diari.

Aquests 9,2 milions corresponen a quotes de crèdits atorgats només pel ministeri de Ciència i, a més, aquesta actuació exigia la presentació d’un pla de viabilitat, de manera que “s’ha adaptat el pla del qual disposa el parc científic a les condicions de la moratòria”, van remarcar fonts de la Universitat de Lleida. En canvi, els préstecs del ministeri d’Indústria no entren en aquesta moratòria. De fet, després que el Butlletí Oficial de l’Estat publiqués el 31 de juliol l’ordre que regula la concessió de la moratòria, el consorci del parc va anunciar que consultaria al ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per aclarir quin import cobriria aquest ajornament.

El deute global ascendeix a uns 40 milions i, a més de la moratòria, es negocia un refinançament

El parc arrossega un deute d’uns quaranta milions d’euros generat perquè es va construir gràcies a aquests crèdits i no té capacitat per tornar-los, igual que la pràctica totalitat dels parcs científics existents a Catalunya i Espanya. En aquest sentit, Puy va qualificar la moratòria actual d’“oxigen” per a Gardeny, però va destacar que estan negociant un refinançament global per al deute a llarg termini amb l’Institut Català de Finances (ICF). El consorci espera també que la conselleria d’Empresa i Coneixement compleixi el compromís de sufragar les quotes dels parcs catalans si el Govern aconsegueix tirar endavant el pressupost. Així mateix, el parc ja s’ha acollit a pròrrogues en anys anteriors.

Tant el rector, com l’alcalde i vicepresident del consorci, Miquel Pueyo, ja van subratllar el seu compromís per garantir la viabilitat del parc. Precisament, acaba de complir el desè aniversari de la inauguració, tot i que va nàixer cinc anys abans.

tracking