SEGRE

PATRIMONI URBANISME

Sucs reclama un pla per conservar les restes de l'església del segle XII

En un conjunt arqueològic al parc del Vilot declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Les restes de l’església de Sant Miquel, del segle XII, al parc del Vilot de Sucs.

Les restes de l’església de Sant Miquel, del segle XII, al parc del Vilot de Sucs.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El parc del Vilot de Sucs compta amb un conjunt arqueològic format per les restes de l’antic llogaret medieval. Es tracta d’un monument històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat. Entre les restes es troba l’església de Sant Miquel, del segle XII, i l’alcalde de la pedania, Guillem Boneu, va explicar que “fa dos anys que demanem a la Paeria que elabori un projecte per conservar-la, ja que nosaltres no disposem dels mitjans”. Va dir que “ens agradaria que amb les restes que queden es restauri la base de l’església i que s’habiliti algun tipus de protecció per la meteorologia”. Va afirmar que amb aquest projecte “podríem sol·licitar finançament a la Diputació per executar-lo”. No obstant, va precisar que la culpa que no hi hagi un projecte de conservació des que es va descobrir fa dècades “és de tots, Sucs inclòs”.

Segons el departament de Cultura, l’església compta amb una capella sepulcral, en la qual es conserva una tomba del tipus banyera excavada al subsòl rocós. Boneu també va explicar que hi ha tres pous excavats a la roca que, segons Cultura, estarien vinculats a l’emmagatzematge dels habitatges de l’antic llogaret. “L’ajuntament els va cobrir, però arran de les últimes pluges una de les tapes s’ha enfonsat”, va assenyalar i va dir que la Paeria ha tancat la zona afectada.

D’altra banda, al cim més elevat del parc del Vilot, es conserven les restes del soterrani d’una possible torre quadrangular que va ser adequada com a cisterna. Es tracta d’un espai de 4 metres de llarg per 2 d’ample i 3 d’altura, amb coberta de volta de canó i que es troba parcialment excavada a la roca sorrenca.

Les restes de l’església de Sant Miquel, del segle XII, al parc del Vilot de Sucs.

Les restes de l’església de Sant Miquel, del segle XII, al parc del Vilot de Sucs.ITMAR FABREGAT

tracking