SEGRE

HISTÒRIA MEMÒRIA

"Catalunya no ha recuperat els drets que va perdre amb Felip V"

La Seu Vella commemora la caiguda de Lleida a mans de les tropes borbòniques l’11 de novembre del 1707 || Govern, Paeria i Diputació demanen “aprendre de la història”

La Sala Gran de la Canonja de la Seu Vella va acollir ahir l’acte de commemoració de la caiguda de Lleida.

La Sala Gran de la Canonja de la Seu Vella va acollir ahir l’acte de commemoració de la caiguda de Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Seu Vella va commemorar ahir, com cada 11 de novembre des de fa dotze anys, la caiguda de Lleida a mans de les tropes borbòniques de Felip V el 1707, en un acte organitzat per la delegació del Govern, Paeria, Diputació i el Consorci del Turó. Així, la Sala Gran de la Canonja va acollir una conferència del professor titular d’Història Moderna de la Universitat de Lleida (UdL) Antoni Passola en la qual va repassar la història de la ciutat al llarg del segle XVII. “Sempre havíem parlat del que va succeir després de l’arribada de Felip V i, per primera vegada, hem volgut explicar com era Lleida abans”, va assenyalar el director del Consorci del Turó, Joan Baigol.

En aquest sentit, Passola va explicar que “el segle XVII va estar marcat per una crisi, que va tocar fons amb la Guerra dels Segadors (1640-1652) i amb la Guerra de Successió (1701-1714)” i que “la relació de les elits de Lleida amb la Corona eren bones fins que van arribar temps crus”. Passola va afirmar que “cal aprendre de la història”, però va apuntar que “aquesta no es repeteix perquè vivim en temps diferents”.

Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Talarn, va subratllar que “el que ens uneix és la memòria històrica, ja que la Catalunya d’avui dia no s’entendria sense aquells moments fonamentals que ha viscut, com la Guerra de Successió o el Decret de Nova Planta”. En aquest sentit, va considerar que “llavors Catalunya va perdre el seu Estat, però no el concepte de nació i, en ple segle XXI, encara reclamem aquells drets nacionals que es van perdre en el seu moment”.

Pel seu costat, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va assenyalar que “actualment vivim un moment de crisi històrica, que per sort s’expressa per camins pacífics”. Tot i així, va dir que “cal tenir en compte la història i per això apel·lo al diàleg i al retorn a la política com a únic camí per recuperar la llibertat per als ciutadans”.

Finalment, el delegat del Govern, Ramon Farré, va considerar que “cal aprendre dels fets tràgics del 1707, quan s’inicia una història nova, no necessàriament més lluïda. Encara en patim les conseqüències”, i va advocar per “l’honestedat en la política”.

tracking