SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

El jutge prorroga fins a l'abril del 2020 la instrucció pel 'cas Boreas'

Encara no hi ha hagut declaracions judicials ni acusacions formals un any després dels arrestos || S’indaguen suposats contractes a mida a l’anterior Diputació

Imatge de l’operació policial de l’anomenat ‘cas Boreas’.

Imatge de l’operació policial de l’anomenat ‘cas Boreas’.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat d’Instrucció 1 de Lleida ha decidit prorrogar fins al mes d’abril del 2020 la instrucció per l’anomenat cas Boreas un any després de les 26 detencions, entre les quals la de l’expresident de la Diputació Joan Reñé i diversos empresaris i excàrrecs de l’ens provincial. La pròrroga respon a la declaració del cas com a causa complexa, davant de l’elevat volum de documentació, per la qual cosa el proper mes d’abril es compliran els 18 mesos d’instrucció. Fonts judicials van assenyalar que aquest termini es podria prorrogar uns altres 18 mesos si així ho decideix la magistrada a instàncies del Ministeri Fiscal i prèvia audiència de les parts, per la qual cosa la instrucció s’allargaria fins a l’octubre del 2021. En aquest termini, que ara es fixa per d’aquí a sis mesos, podrien produir-se les declaracions dels investigats, que encara no s’han produït, malgrat el temps transcorregut, ni hi ha hagut acusacions formals en una causa que va costar el càrrec a Reñé.

La causa està dividida en cinc peces diferents. A la principal s’investiga si des de la Diputació es van dissenyar concursos a mida per poder adjudicar obres a dit a empreses a canvi de comissions.

Malgrat el temps transcorregut, no hi ha hagut declaracions judicials ni hi ha acusacions formals

De les quatre peces secundàries, el jutjat s’ha pronunciat sobre tres. Una està relacionada amb un accident laboral, en una altra s’ha inhibit a Tarragona i la tercera s’ha arxivat i està pendent de recurs (vegeu el desglossament). En la quarta s’investiga si des de l’ajuntament de Fondarella, del qual Reñé era i és alcalde, es van desviar subvencions per fer obres a l’escola i al cementiri del municipi.

El passat 2 d’octubre es va complir un any de la detenció de 26 excàrrecs i empresaris en un cas pel qual no hi ha acusacions formals malgrat el temps transcorregut. Reñé només va comparèixer davant del jutjat per la causa de Fondarella. Al prorrogar-se la causa, la magistrada té uns altres sis mesos per continuar investigant i prendre declaracions.

Sense resolució sobre la causa arxivada contra Marlen Minguell L’Audiència de Lleida encara no s’ha pronunciat sobre el recurs presentat per la Diputació de Lleida a l’arxivament de la causa judicial per presumpte tràfic d’influències i revelació de secrets contra Marlen Minguell, excap d’Organització de l’ens provincial; Joan Buchaca, que va ser director del patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, i l’exdiputat de CiU Francesc Xavier Ballabriga. En aquest cas s’investigava si Minguell havia mediat perquè un projecte d’una neboda (una explotació bovina valorada en cinc milions) es pogués beneficiar d’ajudes europees. El jutjat va arxivar aquesta causa, que espera el recurs presentat per l’ens provincial contra el sobreseïment del cas. S’ha de recordar que Minguell també és investigada per l’anomenat cas Boreas.

tracking