SEGRE

SANITAT HOSPITALS

La meitat de les 97.000 urgències ateses a l'Arnau el 2018 haurien d'haver anat al CAP

S’ha batut el rècord de visites en una dècada, amb gairebé 10.000 més que el 2008, per refredats, quadres de febre o traumatismes lleus || A finals d’any, una app informarà del temps d’espera

Imatge d’arxiu de la sala d’espera d’Urgències de l’Arnau.

Imatge d’arxiu de la sala d’espera d’Urgències de l’Arnau.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova va registrar l’any passat un rècord de visites respecte als últims deu anys, però la meitat d’aquestes haurien pogut ser ateses en un Centre d’Atenció Primària (CAP). Segons consta en la memòria territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) del 2018, Urgències va rebre 96.841 pacients, gairebé deu mil més que el 2008. “La població lleidatana envelleix i per això augmenta el nombre de visites”, va explicar un responsable de l’hospital, que va afegir que, “a més, la joventut no té la cultura d’anar a un CAP quan està malalta i acudeix directament a l’Arnau”.

Les visites a Urgències es distribueixen de menys a més greus amb cinc nivells, sent l’1 les més urgents i el 5 les menys. Segons la memòria de l’ICS, “més de la meitat de les de l’any passat haurien pogut ser ateses en Centres d’Atenció Primària”.

Així, el responsable de l’hospital va explicar que “fins un 45% de les visites són de nivells 5 i 4, que corresponen a refredats, febre en persones sanes i traumatismes lleus que poden ser tractades en un CAP” i va afegir que “algunes malalties registrades com a nivell 3 acaben no sent greus, com dolors abdominals o febre en gent gran, de manera que el percentatge de visites que haurien pogut ser ateses en un CAP arriba a pujar a la meitat”.

Per intentar que pacients amb patologies menors “descongestionin” Urgències i poder atendre més ràpid els greus, l’hospital va instal·lar dos pantalles de la previsió d’espera de l’Arnau i del Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba, que obre els caps de setmana i des de les 20.00 fins a les 8.00 hores, però no sempre funcionen. Tot i així, quan sí que informen del temps d’espera, fonts de l’hospital van dir que “una vegada que els pacients ja estan admesos, no se’n van al CUAP, encara que tingui un temps menor d’espera”. Per això, està previst habilitar una pantalla que indiqui el temps del centre de Prat de la Riba al taulell d’admissions d’Urgències.

A més, les mateixes fonts van explicar que es preveu que a finals d’any estigui disponible una aplicació per al mòbil de la gerència territorial de Salut a Lleida que informi del temps d’espera a Urgències de l’Arnau, Prat de la Riba i de l’hospital del Pallars.

Disminueixen les atencions a Primària i pugen les no presencials L’activitat assistencial als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida el 2018 ha baixat respecte a l’any anterior. En concret, en 113.846 visites, arribant a les 2,38 milions, segons la memòria de l’ICS. A més a més, ha augmentat en un 7,9% les visites no presencials, fins a les 13.144. En aquest sentit, fonts de Salut van explicar que “cada vegada més gent truca al CAP per rebre els resultats d’unes analítiques o per fer qualsevol consulta en lloc de demanar cita al metge”.

tracking