SEGRE

ENSENYAMENT ESTUDI

Un 43% de col·legis necessiten més docents i un 18%, ràtios més baixes

Segons un informe sobre ‘La situació educativa de les comarques de Lleida’ || Els instituts reclamen que hi hagi més coordinació entre Primària i Secundària

Una aula buida.

Una aula buida.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 43,3 per cent dels centres d’educació Infantil i Primària de Lleida asseguren que necessitarien “més professorat” per atendre millor els alumnes i un 32,9%, “més personal de suport”. Un 23,8 per cent afegeix que requereixen “més recursos econòmics” i un 18,3%, “ràtios més baixes”. Així ho revela un informe sobre La situació educativa de les comarques de Lleida, elaborat per l’Observatori Socioeducatiu de les comarques de Lleida, elaborat pels investigadors Jordi Garreta i Rosa Benavarre, i finançat per la Diputació.

Pel que fa als centres d’ESO, la resposta més repetida pels entrevistats és la necessitat d’augmentar la coordinació entre Primària i Secundària (20%) i la d’innovar (20%), mentre que tenir més professors i més personal de suport suposa el 16,3% i el 14,6 per cent de les respostes. Així mateix, un 34,2% de centres opinen que s’hauria d’atendre millor els estudiants amb necessitats educatives específiques i un 10%, els d’altes capacitats.

L’estudi recull entrevistes a representants de 240 centres educatius de Lleida, dels quals 180 són d’educació Infantil i Primària; 43 són de Secundària; i 15 són centres que disposen de tots els nivells.

L’informe determina també que els centres destaquen la bona coordinació interna i el treball en equip, la implicació dels docents i de les famílies, i alguns apunten la poca motivació dels alumnes (un 12,9 per cent). A més, subratlla que la majoria de centres apliquen innovacions pedagògiques per millorar l’aprenentatge i la motivació dels estudiants, però també per “pressió social i familiar”.

D’altra banda, la Fundació Bofill va recomanar ahir incrementar un 30% el finançament dels centres d’alta complexitat (els que concentren més alumnes desfavorits), que a Catalunya són un 17 per cent dels d’Infantil i Primària i un 16% dels de Secundària. D’aquests, un 25 per cent dels estudiants mostren un nivell tres vegades més baix en català a les proves de competències bàsiques que en les de baixa complexitat. Aposta també per donar incentius als professors que escullin aquests centres, com ràtios més baixes i projectes atractius per a les famílies.

tracking