SEGRE

TRIBUNALS REFERÈNDUM

Arxivada la causa contra la cúpula dels Mossos a Lleida per l'1-O

L’Audiència considera que no hi ha indicis per acusar-los de desobediència, revelació de secrets i falsedat documental || Rebutja el recurs de la Fiscalia

La Guàrdia Civil va escorcollar la comissaria dels Mossos per l’1-O.

La Guàrdia Civil va escorcollar la comissaria dels Mossos per l’1-O.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha arxivat de forma provisional la causa penal contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra per suposada inacció al dispositiu policial per impedir la celebració de l’1-0 a Ponent. La sala desestima el recurs d’apel·lació presentat per la Fiscalia contra la interlocutòria del Jutjat d’Instrucció número 4 que va determinar que el comissari Xavier Monclús i tres comandaments policials més no havien incorregut en els delictes de desobediència, falsedat documental i revelació de secrets. El Ministeri Públic va considerar que encara s’havien de fer noves diligències per completar la instrucció i determinar si s’havien comès aquests delictes, malgrat que ara l’Audiència considera que no són necessàries i acorda el sobreseïment provisional i no lliure, com demanava una de les defenses, perquè existeixen altres procediments penals oberts en relació amb l’1-O i no podent descartar-se una eventual incidència del seu resultat en aquesta causa.

Ara, l’Audiència comparteix la postura del jutge d’instrucció d’arxivar la causa, encara que assenyala que l’actuació dels Mossos no va ser “efectiva” per poder donar compliment de la interlocutòria del TSJC que obligava a impedir la celebració del referèndum i assenyala que cap cos policial no va poder evitar-lo. L’acusació de la Fiscalia es va basar en un informe de la Guàrdia Civil elaborat amb informació extreta dels telèfons, correus electrònics i documentació intervinguda a la comissaria dels Mossos a Lleida, que indicava que la policia autonòmica va participar de forma activa en la celebració del referèndum.

Es van desplegar tots els efectius i fins i tot es van llogar cotxes L’Audiència de Lleida, a la interlocutòria, rebutja donar per provades les acusacions de la Guàrdia Civil i d’un mosso que va declarar com a testimoni protegit i que van assenyalar la “inacció” dels Mossos durant l’operatiu policial de l’1-O. La sala assegura que es van desplegar els efectius disponibles a la província, rebutjant sol·licituds de permisos per necessitats del servei, i que van arribar a llogar vehicles amb què no es comptava. I tot, segons la interlocutòria, per “donar compliment a la interlocutòria del TSJC” per impedir el referèndum. Assenyala que no ha quedat provat que es donessin instruccions per mantenir una actitud passiva. La causa es va iniciar per possible sedició, però l’Audiència Nacional es va inhibir al rebutjar aquest delicte i només acceptar possible desobediència.

tracking