SEGRE

ECONOMIA UNIVERSITAT

El Govern promet abaixar un 30% el preu de les carreres el 2020 si hi ha nou pressupost

Aragonès assegura que s'inclourà en els comptes de la Generalitat per a l'any vinent || Es tracta d'una reiterada reivindicació d'estudiants, rectors i ciutadania que ha estat aprovada pel Parlament

La concentració davant del Rectorat.

La concentració davant del Rectorat.S.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el Govern català inclourà una rebaixa del 30% de les taxes universitàries als pressupostos del 2020, que preveu que el Parlament aprovi en “els propers mesos”. Els preus de les carreres a Catalunya són els més elevats de tot l'Estat i d'entre els més cars d'Europa. En general, oscil·len entre el 1.600 i 2.600 euros per curs en funció del grau. La Generalitat ja va aprovar el 2017 una disminució del preu per a alumnes amb rendes baixes, encara que a la UdL nou de cada deu no se'n van veure beneficiats. “El curs vinent, si els pressupostos són aprovats, l'accés a la universitat es rebaixarà un 30%, en línia amb el que ens demanaven els estudiants als carrers i els rectors”, va assegurar Aragonès. Va afegir que “no sempre podem donar resposta, però en aquest cas, sí. La podem donar ara i creiem que s'ha d'aprofitar” i va remarcar que la conselleria d'Empresa i Coneixement serà la responsable d'administrar aquesta rebaixa. Va recordar que la ciutadania, el Parlament (ja havia aprovat anteriorment aquesta rebaixa) i els responsables de les universitats públiques havien reclamat en reiterades ocasions que la Generalitat fes aquest pas endavant. “Ens ho demanaven i ho fem”, va incidir. Al juny, el Parlament va aprovar una moció del PSC-Units i dels comuns que demanava al Govern recuperar per al 2020 el finançament de les universitats públiques del 2010, amb 900 milions d'euros, i rebaixar un 30% les taxes universitàries el curs que ve. Catalunya en Comú-Podem va elogiar el compromís, tot i que va lamentar que Aragonès parli “en públic” de les negociacions, i va instar a millorar qüestions relacionades amb les escoles bressol, les llistes d'espera o la lluita contra el canvi climàtic per atansar-se a uns pressupostos socials, que són aquells als quals podrien donar suport.

Aragonès va reivindicar el coneixement com a “motor” de l'economia i la necessitat que els joves de Catalunya estiguin formats, així com que puguin accedir a la formació en igualtat d'oportunitats.

La UdL no renova el contracte a 28 doctorands sense la tesi acabadaEl col·lectiu Doctorands en Lluita va denunciar ahir que 28 doctorands de la UdL van finalitzar ahir el seu contracte, després d'esgotar el tercer any previst, malgrat no haver pogut finalitzar la tesi, per la qual cosa l'hauran d'acabar “des de l'atur”. Defensa que tenen dret a un quart any, tal com preveu un reial decret aprovat per l'Estat al març. Reclamen que “es compleixi la llei” i critiquen que la Generalitat i les universitats “es passen la pilota”. Precisament, un grup de doctorands va passar la nit de dijous a l'Agència de Gestió d'Ajuts d'Universitat i Recerca per denunciar aquesta situació. La UdL, que comptabilitza només 21 doctorands, va replicar que no farà una “acció unilateral, sinó que si es vol canviar el model ha de ser una decisió del sistema català d'universitats”.

La concentració davant del Rectorat.

La concentració davant del Rectorat.S.E.

tracking