SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇ

Calcinats en tot just deu mesos 234 contenidors i 103 vehicles a Lleida

Suposen gairebé els mateixos casos que en tot el 2018, segons les dades de Bombers

El 19 de setembre es van cremar quatre cotxes en dos incendis intencionats simultanis al barri de Cappont de Lleida.

El 19 de setembre es van cremar quatre cotxes en dos incendis intencionats simultanis al barri de Cappont de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 234 contenidors i 103 cotxes s’han calcinat aquest any, fins al 31 d’octubre, a les comarques de Lleida. Aquesta xifra, de 337 casos, suposa gairebé la mateixa que hi va haver en tot l’any passat, amb 348 incendis, 225 de contenidors i 123 de vehicles. El vandalisme és la principal causa de l’augment, principalment a la capital del Segrià.

Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest any, fins al dia 31 d’octubre, en un total de 337 incendis de contenidors i vehicles a les comarques de Lleida. Aquesta xifra representa pràcticament el mateix nombre de casos que en tot l’any passat, quan hi va haver 348 sortides per focs d’aquest tipus. Concretament, els Bombers han comptabilitzat aquest any un total de 234 incendis de contenidors i 103 de vehicles enfront dels 225 contenidors i 123 automòbils calcinats en tot el 2018.

La ciutat de Lleida és, amb molta diferència, el municipi de la província que registra més focs. Aquest any s’han calcinat 112 contenidors, quan el 2018 van ser 76, i 28 cotxes pels 29 del 2018. Una de les principals causes que explica l’augment és el vandalisme, amb diverses onades de casos en zones com la Mariola o Cappont i que estan sent investigats per Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. Així, per exemple, la Urbana va detenir després de la revetlla de Sant Joan dos adolescents de 17 anys per un delicte de danys. La Urbana va comprovar que hi havia un total de 32 contenidors afectats, 27 dels quals cremats totalment i els cinc restants amb diversos danys pel foc, quatre fanals, dos senyals de circulació, cinc arbres i un turisme, estacionat a l’avinguda de Joana Raspall.

Una de les principals causes de l’augment és el vandalisme, especialment a la ciutat de Lleida

Un altre episodi vandàlic es va produir el 19 de setembre, quan es van cremar quatre vehicles estacionats en dos incendis simultanis a la mateixa zona de Cappont. El mes de març, un altre foc intencionat va calcinar tres vehicles i en va danyar sis més al carrer Mart, al barri de la Mariola. Així mateix, els disturbis del mes d’octubre a la ciutat per la sentència als líders independentistes van provocar danys a 109 contenidors, segons va assenyalar la Paeria, encara que només una part van acabar cremats.

La Fiscalia va investigar 33 persones el 2018 per causar focs a Ponent La Fiscalia va obrir l’any passat trenta-tres diligències penals per investigar persones com a presumptes autores de provocar incendis. Concretament, hi va haver sis casos per focs amb perill per a la vida o la integritat física, set investigacions per focs forestals i vint per incendis per imprudència. Tanmateix, aquesta xifra representa un descens del 37,7% de diligències respecte a l’any anterior, segons la Memòria del Ministeri Públic. Així mateix, s’ha de destacar que es tracta d’un delicte que representa tant penes de presó com abundants multes. Perquè aquests casos arribin a la justícia, és fonamental la tasca que fan Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i Agents Rurals, ja que són els encarregats de portar a terme les investigacions. Així doncs, per exemple, en el cas d’un incendi de vegetació, els Agents Rurals són els encarregats de les indagacions.

El 19 de setembre es van cremar quatre cotxes en dos incendis intencionats simultanis al barri de Cappont de Lleida.

El 19 de setembre es van cremar quatre cotxes en dos incendis intencionats simultanis al barri de Cappont de Lleida.ITMAR FABREGAT

tracking