SEGRE

URBANISME ORGANISMES

L'EMU preveu refinançar el deute amb els bancs el 2020 per garantir la seua viabilitat

Xifrat en més de 60 milions, vol negociar a la baixa els interessos que paga actualment i prolongar el termini d’amortització, que és de 9 anys || Acusa els governs anteriors de generar-lo i “dilatar-lo”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) preveu refinançar tot el deute, de més de seixanta milions d’euros, per reduir la càrrega financera que suporta actualment i fer-la viable, i reduir així els elevats interessos que paga i prolongar el termini per amortitzar-lo, ara fixat en nou anys. Tant el Comú com JxCat i ERC, ara a l’equip de govern de la Paeria, havien qüestionat la viabilitat de l’EMU en anteriors mandats quan eren a l’oposició i van plantejar liquidar-la, dissoldre-la, modificar-la o fins i tot un concurs de creditors. De fet, l’any 2015 es va aprovar iniciar-ne la integració a l’ajuntament com a Oficina d’Habitatge, iniciativa que no es va materialitzar.

El president de l’EMU, Sergi Talamonte, va anunciar ahir que el pressupost del 2020 que es presentarà al consell d’administració dilluns que ve contempla aquest refinançament, per al qual negociaran amb les entitats bancàries unes millors condicions econòmiques. Talamonte va assegurar que els anteriors governs municipals “van dilatar l’amortització del deute, contret sobretot per les obres del pla de l’estació, el cobriment de les vies i el pont de Príncep de Viana encarregades per l’ajuntament, que van suposar una càrrega financera d’uns setanta milions d’euros dels quals encara se’n deuen més de seixanta”. Va remarcar que l’EMU destina set milions a l’any a pagar crèdits, dels quals 1,5 milions són interessos, i va subratllar que el govern actual aposta per “un procés de refinançament per a una viabilitat econòmica de l’empresa i que pugui desenvolupar les polítiques d’habitatge que té encarregades i fer viable el desenvolupament del pla de l’estació”.

ERC, JxCat i el Comú van qüestionar la viabilitat de l’organisme quaneren a l’oposició

El procés de renegociació preveu “reduir a la meitat els 6,57 milions d’euros de quotes de crèdits que es paguen actualment”, corresponents a tres crèdits, i disminuir la injecció econòmica anual de la Paeria a l’EMU, quantificada en 3,5 milions, segons Talamonte. Va detallar que per alguns crèdits paguen tipus d’interès del 3 per cent i el 3,5 per cent i va confiar a poder aconseguir una rebaixa “si hi ha voluntat per part de les entitats financeres”, així com una prolongació del termini d’amortització.

Talamonte va insistir que s’ha arribat a aquest punt “perquè no s’ha afrontat la situació” financera de l’organisme en els últims anys, per la qual cosa ara “és insostenible i posa en risc l’entitat. No volem continuar fent gran la pilota i busquem una sortida per a l’EMU”, va recalcar.

alt

L'EMU preveu refinançar el deute amb els bancs el 2020 per garantir la seua viabilitat

tracking