SEGRE

ESNOTICIA

Sergi Mesalles: «No constaven antecedents de Chamba malgrat els seus crims»

Sergi Mesalles, cap de la Unitat Territorial d'Investigació de Ponent dels Mossos d'Esquadra

«No constaven antecedents malgrat els seus crims»

«No constaven antecedents malgrat els seus crims»AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recorda com va ser la detenció de Chamba?

Era l’1 de desembre. L’estàvem controlant al pàrquing i vam rebre l’autorització d’arrestar-lo. Vam anar cap a ell i li vaig dir que estava detingut. Es va mostrar completament tranquil.

Dies abans havia declarat a les dependències policials. En aquell moment ja era el principal sospitós?

Va ser un cas complex. Vam arribar a entrevistar-nos amb unes cent cinquanta persones i a prendre declaració i agafar les empremtes a unes vuitanta, entre les quals tots els empleats del complex de l’Illa de l’Oci.

El que va causar més consternació en aquest cas va ser que un assassí en sèrie d’aquest calibre hagués pogut regularitzar la seua situació a la subdelegació del govern a Lleida malgrat el seu horrorós historial delictiu al seu país. Com és possible que no li constessin els seus vuit assassinats anteriors?

Ni nosaltres ni la resta de cossos de seguretat no tenien constància dels seus antecedents. Tenia el certificat de penals net tot i haver estat condemnat i complert vuit anys de presó a l’Equador.

Abans d’assassinar Isabel ja ho havia intentat dos cops a Lleida.

Una de les quals només 24 hores abans amb una altra jove. Va venir a comissaria i ens va explicar el que li havia passat. Anava sola, va aparcar el cotxe i va parlar amb Chamba. Al tornar, el vigilant havia manipulat el cotxe i tancat la porta de sortida. Per fortuna va tornar acompanyada d’un noi. Tenim clar que hauria fet el mateix que va fer amb Isabel. Era el seu modus operandi. I va tenir un episodi amb una prostituta pel qual va ser condemnat. Va explicar que, quan Chamba es va despullar, portava un cordó lligat a la cintura. Era per ofegar-la.

Creu que ho tornaria a fer si sortís de la presó?

No és que ho cregui jo, és que s’ha demostrat. Ho va fer al seu país almenys fins a vuit vegades i ho va tornar a fer aquí, on ho va consumar amb Isabel i ho va intentar amb dos víctimes més. És un depredador sexual.

Va ser un cas complex?

Sí, i a més tenia elements que instaven a resoldre’l com més aviat millor, especialment per la víctima. Una jove normal, universitària i sense problemes. Va generar una gran alarma social. Recordo aquells dies amb un excés d’hores i amb un compromís brutal per part de tots els agents. L’èxit de la investigació va ser fruit de tot això.

I a nivell personal?

Va ser agredolç perquè, d’una banda, vam poder resoldre el cas i vam eliminar un problema de la societat, però, per una altra, et quedes amb el dolor de la família, que és una condemna molt pitjor que la que va imposar la sentència a Chamba.

tracking