SEGRE

URBANISME CENTRE CIUTAT

Llum verda a la demolició d'un edifici que impedeix alinear Príncep de Viana

El bloc que hi ha a la cruïlla de Prat de la Riba, desocupat des de fa anys || L’operació es durà a terme a començaments d’any i només quedarà un bloc per emprendre l’eixamplament del carrer

Fa anys que l’edifici de l’encreuament de Prat de la Riba i Príncep de Viana està abandonat.

Fa anys que l’edifici de l’encreuament de Prat de la Riba i Príncep de Viana està abandonat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament ha autoritzat la demolició del penúltim edifici que no està alineat del carrer Príncep de Viana. Es tracta de l’immoble que hi ha a la cantonada amb Prat de la Riba, que fa anys que està tapiat i abandonat, que juntament amb el bloc que hi ha a l’encreuament amb Alfred Perenya són els últims que sobresurten d’aquest carrer, un dels més freqüentats de la ciutat. Segons ha pogut saber aquest diari, l’autorització per part del consistori va ser fa un parell de setmanes i l’operació es durà a terme a començaments d’any. “El pagament de la llicència s’ha fet aquesta mateixa setmana i ara s’estan ultimant els preparatius”, assegura Ramon Llobera, l’arquitecte encarregat de la demolició. “L’edifici és d’un particular i, en principi, no té previst fer res més al terreny una vegada hagin tirat l’edifici a terra”, va afegir Llobera.

Un portaveu de l’empresa que portarà a terme la demolició, Biosca, detalla que “la Paeria ha autoritzat la demolició dels números 87 i 89, però la intenció és que també doni permís perquè s’enderroqui el del número 85, que també està buit, per la qual cosa tot el que queda a la dreta del supermercat que hi ha a Prat de la Riba s’enderrocarà”. Abans de la demolició, l’empresa portarà a terme un procés de neteja de l’interior del bloc, que està infestat de rates, coloms i xinxes.

La Paeria ha autoritzat la demolició dels números 87 i 89, però la intenció és poder tirar també el 85

Precisament, la insalubritat d’aquest bloc ha generat nombroses crítiques per part dels veïns dels habitatges limítrofs, que asseguren que les rates d’aquest immoble s’han propagat per diversos edificis. En aquest sentit, el president de l’associació de veïns del Clot i confluències, Manel Rodríguez, va manifestar en el seu moment que aquest immoble s’havia convertit “en un niu de coloms i rates que s’estan expandint a altres edificis, motiu pel qual s’hauria d’enderrocar i netejar l’espai com més aviat millor”. Paral·lelament a aquest problema de “salut pública”, segons van definir els mateixos veïns, el bloc estava tancat per seguretat des de fa mesos a causa del seu estat ruïnós. L’objectiu d’alinear el carrer és guanyar vorera i confort per als vianants i s’ha fet de forma gradual en els últims seixanta anys. L’última actuació que es va fer en aquest sentit va ser el mes de gener, en la qual va alinear Príncep de Viana amb el pont que porta el seu mateix nom perquè els vehicles procedents de plaça Europa no haguessin de fer la rotonda de Ramon Berenguer IV per seguir el viaducte.

Alguns economistes, com el lleidatà Ramon Morell, suggereixen no dur a terme expropiacions d’edificis, perquè “com ja va passar al carrer Balmes fa uns anys, al final l’alineació es va fer per si sola”.

Un alineament que porta més de seixanta anys esperant

L’alineament del carrer Príncep de Viana és una actuació urbanística que va arrancar fa més de seixanta anys i que encara no s’ha completat per culpa de l’edifici que la Paeria ha autoritzat enderrocar i el que es troba a l’encreuament amb Alfred Perenya. El motiu pel qual l’operació s’ha demorat tant en el temps és perquè l’expropiació d’aquests dos edificis té un alt cost per a l’ajuntament i per la falta de contraprestacions per als propietaris, per la qual cosa van optar per esperar que fossin els mateixos amos els que procedissin a la demolició dels blocs. L’última operació que es va portar a terme per alinear aquest carrer va ser fa uns anys i es va actuar entre els carrers Sant Ruf i Comtes d’Urgell.

tracking