SEGRE

COMERÇ CAMPANYA

Un Black Friday universal

Establiments de tots els sectors se sumen a les jornades de descomptes especials de fins al 70% || Organitzacions alerten d’excés de consumisme i la Policia, de fraus per internet

Una agència de viatges mostra les seues ofertes per al Black Friday.

Una agència de viatges mostra les seues ofertes per al Black Friday.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Black Friday s’ha instal·lat com a inici de la campanya nadalenca i provoca tal febre compradora que les associacions de consumidors alerten d’una banda de l’excés de consumisme i, d’una altra, de possibles fraus. Fa cinc anys, només alguns establiments, bàsicament de productes tecnològics, es van afegir a aquesta jornada de descomptes importada dels EUA que se celebra l’endemà de la festivitat d’Acció de Gràcies. En canvi, ara rar és el comerç que no s’hi afegeix, fins i tot farmàcies (20% de descompte en dermocosmètica), concessionaris de cotxes (en funció del model), botigues de mobles (del 10% al 30 per cent), perruqueries (3x2 en alguns productes), depilació làser (50%), agències de viatge (viatges al Carib per 699 euros), herbolaris (25 per cent en herbes medicinals) o botigues de joguines (entre el 15 per cent i el 20%).

“El Black Friday ha canviat el calendari de la campanya de Nadal i això significa avançar les compres per al consumidor i que els comerços vagin de bòlid i fins i tot hagin d’augmentar la plantilla”, va dir el president de l’associació de comerciants de l’Eix, Llorenç González, que va assenyalar que “el petit comerç s’apanya amb el que té, però les botigues de joguets, alimentació o empreses de paqueteria sí que contracten gent”. No obstant, el seu homòleg de la Zona Alta, Josep Bellera, considera que “ens hem deixat portar per les grans superfícies amb el Black Friday, ja que hi ha descomptes enganyosos i el petit comerç acabarà perjudicat per seguir aquest ritme”.

D’altra banda, la Unió de Consumidors de Catalunya alerta de descomptes molt agressius i es demana si “realment ens enganyen tot l’any amb preus desorbitats”, i Facua-Consumidores en Acción afirma que més del 80 per cent dels consumidors creu que la majoria de comerços fan ofertes de falsos descomptes. Pel que fa a les compres per internet, el Banc d’Espanya i la Policia Nacional demanen als usuaris que extremin les precaucions. Avisen que els ciberdelinqüents veuen “una oportunitat perfecta” per aconseguir la informació bancària de clients que, “moguts per les presses de les suculentes ofertes de temps limitat”, paren menys atenció als webs. Correus Express preveu un augment de trameses del 50 per cent respecte a l’any passat.

Una agència de viatges mostra les seues ofertes per al Black Friday.

Una agència de viatges mostra les seues ofertes per al Black Friday.MAITE MONNÉ

Una agència de viatges mostra les seues ofertes per al Black Friday.

Una agència de viatges mostra les seues ofertes per al Black Friday.MAITE MONNÉ

tracking