SEGRE

COMERÇ CONSUM

Els comerciants confien que la campanya d'aquest any sigui millor que la del 2018 després d'una tardor amb poques vendes

Els comerciants confien que la campanya d’aquest any sigui millor que la del 2018 després d’una tardor amb poques vendes || El Black Friday ha anticipat l’inici d’un període en què molts establiments de Lleida registren fins a més d’un terç de tota la facturació anual

L’Eix Comercial es va omplir divendres passat, Black Friday, de compradors a la recerca de descomptes.

L’Eix Comercial es va omplir divendres passat, Black Friday, de compradors a la recerca de descomptes.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els descomptes del Black Friday han donat aquesta setmana el tret de sortida de la campanya de Nadal i els comerciants l’esperen amb candeletes després d’una tardor amb poques vendes, la qual cosa atribueixen al bon temps i a la situació política.

La previsió és que aquesta campanya serà millor que la de l’any passat, en uns dies frenètics per a molts a causa de la concentració de festius d’obertura comercial, que permeten obrir un mes seguit. Aquestes setmanes també són decisives per fer balanç i saber si aquest 2019 ha estat un bon any comercialment parlant.

El Black Friday i el Cyber Monday han desvirtuat i allargat notablement el calendari nadalenc “És incongruent demanar conciliació laboral i una setmana després obrir més d’un mes seguit”

“La campanya de Nadal suposa entre el 30% i el 40% de la facturació anual en la majoria de comerços de la ciutat, per la qual cosa és normal que esperin aquestes dates després d’una tardor força fluixa”, reconeix el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs. Preveu que “si hi ha el clima polític adequat, que sembla que per ara hi serà, es tractarà d’una campanya bastant millor que la de l’any passat”. “No obstant, és cert que l’aparició de noves dates com el Black Friday ha comportat que es desvirtuïn molt els balanços d’aquesta campanya, ja que no han fet més que sumar dies”, diu Llaràs.

Una opinió que comparteix la presidenta de la Federació de Comerç, Maria Rosa Eritja, que confia que “aquest Nadal sigui bo per compensar l’octubre que hem tingut, però som optimistes perquè són dates en les quals es compra i molt”. Quant al que suposa aquesta campanya nadalenca per al comerç en tot l’any, Eritja recalca que “varia molt en funció del tipus de negoci. Per a les botigues d’alimentació, electrodomèstics i joguines pot suposar el 30%, però per a la roba aquest percentatge pot baixar fins al 10% o el 15%”.

Pel que fa a les associacions de comerciants, el president de la de l’Eix, Llorenç González, també confia que aquesta campanya sigui millor que la de l’any passat perquè “la del 2018 va ser la més baixa pel que fa a facturació dels últims 20 anys”. No obstant, diuen que “calculem que el nivell de vendes serà superior, la gent vindrà a comprar i ho farà amb ganes, però creiem que no es gastarà tants diners com altres anys”. Al seu torn, reconeix que “el Black Friday ha canviat per complet el calendari de compres, perquè comencem a finals de novembre i no parem amb la campanya fins a principis de gener, i després ja tenim rebaixes una altra vegada”.

D’altra banda, el seu homòleg de la Zona Alta, Josep Bellera, apunta que “som optimistes per naturalesa i les expectatives sempre són bones, però és cert que el patrimoni dels lleidatans ha baixat i preveiem que no gastaran tant com en campanyes anteriors, però, tot i així, aquestes dates suposen entre el 15 per cent i el 30 per cent de les vendes de tot l’any per a la majoria dels comerços”.

Front comú per acabar amb la “marató comercial”

La campanya de Nadal acumula bona part dels dies festius d’obertura comercial de l’any, de manera que els comerços poden obrir ininterrompudament des del 25 de novembre al 24 de desembre. Un calendari comercial que tant Pimec, Fecom i les principals associacions de comerciants de la ciutat demanen revisar. “No veiem bé que hi hagi tants dies d’obertura en aquestes dates i més quan la campanya ja s’ha allargat tant amb el Black Friday”, diu Llaràs, que considera que “hem deixat que les grans superfícies imposin aquesta tendència”. Per la seua part, Eritja opina que “no fa falta obrir tants dies i, si hi ha una urgència, sempre es pot comprar per internet”. Considera, igual que Llaràs, que les grans superfícies han imposat aquesta concentració de dies i que “altres anys els festius d’obertura estaven més repartits”. D’altra banda, González reconeix que “és la normativa que hi ha, però és incongruent que un dia tanquem abans per demanar conciliació familiar i després estiguem un mes sencer sense tancar, s’han acumulat massa festius d’obertura en molt pocs dies i els treballadors ho pateixen”. Al seu torn, Bellera també qualifica d’“incongruència” aquesta marató comercial i demana que “el govern reguli i distribueixi millor aquests dies, perquè perjudica el petit comerç i només beneficia les grans superfícies, s’ha de parar”.

tracking