SEGRE

ECONOMIA HABITATGE

Grans fons internacionals són amos de centenars de pisos a Lleida

Han assumit el patrimoni immobiliari acumulat pels bancs durant la crisi || Els grans fons internacionals, coneguts popularment com fons voltor, són titulars de centenars de pisos i altres béns immobles a Lleida, a l’haver assumit gran part del patrimoni que va passar a mans de les entitats bancàries durant la crisi. La seua prioritat és la venda, tot i que nombrosos habitatges es troben en mal estat.

Un bloc de pisos tapiats a Sant Martí, l’interior dels quals ha estat desvalisat. Divarian és titular d’almenys una part.

Un bloc de pisos tapiats a Sant Martí, l’interior dels quals ha estat desvalisat. Divarian és titular d’almenys una part.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Divarian és una immobiliària desconeguda per al gran públic, però només a Lleida ciutat és titular d’almenys 400 béns immobles. Està controlada per Cerberus, un dels grans fons d’inversió internacionals coneguts popularment com fons voltor, especialitzats a intentar extreure la màxima rendibilitat de negocis que travessen per dificultats. I és que com ha ocorregut en gran part d’Espanya, la majoria d’habitatges que van passar a mans de les entitats bancàries durant la crisi ja han estat traspassats a grans fons d’inversió. Divarian va ser creada el 2018, quan Cerberus va assumir el patrimoni immobiliari del BBVA a través d’una aliança que va comportar la constitució d’aquesta societat, de la qual el fons tenia el 80% de la titularitat i el banc, el 20% restant. El BBVA posseïa centenars d’habitatges, així com solars, locals i naus a Lleida, ja que també va heretar tot el maó de Catalunya Banc. A més, Cerberus ha adquirit la major part de la cartera d’actius immobiliaris del Banc Sabadell, i és titular de l’empresa de serveis Haya Real Estate, que gestiona també els actius immobiliaris de Bankia i part dels de la Sareb. Aquesta firma ofereix al seu web més de 800 habitatges, 141 locals, 266 parcel·les, 47 naus i 574 garatges i trasters a la província.

Un altre conegut fons d’inversió nord-americana, Blackstone, va assumir la major part del maó del Banc Santander (que al seu torn havia heretat el del Popular) a través de la societat Aliseda, de la qual posseeix el 51 per cent de les accions. Aliseda gestiona la venda de més de 300 béns a la província, entre cases, locals, naus, sòl i garatges, encara que no precisa si són de la seua propietat o de tercers.

Les empreses dels fons tenen acords amb agències locals per gestionar aquest patrimoni

Tot i que firmes com Haya Real Estate o Verneda s’encarreguen de la gestió via web, són agències immobiliàries locals les que ho fan sobre el terreny a través d’acords amb aquestes empreses. Un professional va explicar que la voluntat d’aquestes “és vendre tot el que es pugui”. Va indicar que als pisos de lloguer, quan s’acaba el contracte, “s’ofereixen als inquilins perquè els comprin i, si no és així, es posen a la venda”. També va reconèixer que molts dels habitatges es troben en males condicions, “perquè el producte en millor estat ja es va vendre durant l’etapa en què va ser gestionat directament pels bancs”. Un altre professional va destacar que aquestes firmes controlen molt més la gestió dels pisos en comparació amb el que feien les entitats bancàries.

Alguns dels immobles es troben en pèssim estat El patrimoni immobiliari que ha passat a mans dels grans fons inclou habitatges que es troben en pèssim estat, ja sigui perquè són antics i estan molt deteriorats o perquè el seu interior ha estat desvalisat i ha patit múltiples actes vandàlics després de quedar abandonats. Alguns que estan ubicats als blocs de pisos socials de la Mariola reuneixen les dos característiques. Així mateix, hi ha blocs de pisos nous gairebé acabats i que no van arribar a estrenar-se que han estat literalment arrasats, com el de Sant Martí 22-24, que acumula més d’una dotzena de multes de la Paeria pel seu mal estat, o un altre al carrer Arnald de Solsona, a Pardinyes.

Un bloc de pisos tapiats a Sant Martí, l’interior dels quals ha estat desvalisat. Divarian és titular d’almenys una part.

Un bloc de pisos tapiats a Sant Martí, l’interior dels quals ha estat desvalisat. Divarian és titular d’almenys una part.MAGDALENA ALTISENT

tracking