SEGRE

ENSENYAMENT NORMATIVA

Educació fixarà l'oferta de la concertada i no sufragarà col·legis que segreguen per sexe

Mesures incloses al nou decret que regularà l’admissió de l’alumnat i que entrarà en vigor el curs que ve || Vol garantir l’equitat entre tots els centres i evitar que hi hagi segregació

Reunió ahir del consell escolar municipal de Lleida.

Reunió ahir del consell escolar municipal de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Educació té a punt un nou decret d’admissió d’alumnes per lluitar contra la segregació escolar intentant garantir més equitat entre tots els centres, tant públics com concertats, pel que fa a l’acollida d’alumnes d’origen immigrant o de famílies amb menys recursos. Està previst que entri en vigor el curs vinent i una de les novetats és que determina específicament que “els centres d’integració en el Servei d’Educació de Catalunya [que inclou tots els concertats] no poden establir diferències en l’accés de l’alumnat per raó de gènere”.

Aquesta disposició suposa portar a la pràctica el principi general de la llei d’Educació de Catalunya que tots els centres amb finançament públic han de coeducar nens i nenes. La seua aplicació haurà de fer-se en el moment en què es renovin els actuals concerts, i a la ciutat de Lleida afectaria els col·legis Terraferma (masculí) i Arabell (femení), tots dos vinculats a l’Opus Dei.

Altres canvis afecten la programació de l’oferta educativa amb la finalitat d’avançar cap a més equitat. Així, el decret inclou un punt que indica que “el departament d’Educació determina l’oferta educativa anual de tots els centres del Servei d’Educació de Catalunya, amb la participació dels ajuntaments i dels diferents actors educatius de l’àrea”. És a dir, que la conselleria també decidirà el nombre de places de les escoles concertades en el moment de l’obertura de la preinscripció, quan ara només intervé posteriorment amb el tancament de grups si hi ha poca demanda o amb l’anàlisi de si en concerta més en funció de si el nombre d’inscrits supera l’oferta. Aquesta disposició forma part d’un capítol que regula la creació de les àrees d’escolarització, que té com a principi general que aquestes “han de garantir l’equitat escolar entre els centres”.

També parteix de la base que, “sempre que sigui possible”, cada àrea tindrà tant centres públics com concertats.

Així mateix, un altre apartat està destinat a assegurar “l’escolarització equilibrada de l’alumnat”, tant pel que respecta al que “presenta necessitats específiques de suport educatiu” com a les “lluites contra la segregació escolar”.

Accions per evitar la selecció per motius econòmics El decret compta amb diversos punts destinats a evitar que els centres puguin seleccionar els alumnes en funció del nivell socioeconòmic. Així, preveu “principis d’accessibilitat i de no-exclusió en l’accés de l’alumnat amb situació socioeconòmica desfavorida a les activitats complementàries i als serveis escolars”, que és una de les barreres que frena l’accés d’aquest tipus d’alumnes en bona part dels centres concertats i en alguns de públics. En aquesta línia, deixa clar que es vetllarà per què “cap alumne amb dificultats per sufragar el cost” quedi exclòs d’aquestes activitats. D’altra banda, el decret pretén reforçar les mesures per evitar casos de frau en l’accés dels alumnes. D’una banda, creant un procés de revisió i per l’altra, establint un nou supòsit de frau “consistent en les pràctiques informatives esbiaixades tendents a la selecció de l’alumnat”.

tracking