SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA DOMÈSTICA

La violència de fills contra els seus pares augmenta a Lleida

Un estudi assenyala que el 64% dels agressors té alguna addicció i el 40% ha presenciat agressions

Els experts reclamen mesures especialitzades per abordar la violència filioparental.

Els experts reclamen mesures especialitzades per abordar la violència filioparental.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les causes judicials contra fills que han maltractat d’alguna forma els seus progenitors han augmentat en els últims anys a les comarques de Ponent. Segons la Memòria de la Fiscalia del 2018, l’any passat es van investigar 68 casos en els quals els pares havien estat víctimes de violència per part dels fills a la província de Lleida. Una xifra que representa un increment respecte al 2017, amb 62 casos, i que s’ha disparat en els últims quatre anys fins a un 44,7%, ja que el 2015 els casos es van situar en 47.

L’estadística del Ministeri Públic inclou que l’any passat també es van investigar 21 casos més en els quals les víctimes del maltractament familiar eren avis o altres ascendents de l’agressor. Aquest tipus de violència també ha experimentat un important augment en els últims anys, ja que l’exercici 2015 només es van presentar dos denúncies de maltractament a avis a les comarques lleidatanes. Així mateix, un total de divuit menors van ser imputats l’any passat a la província de Lleida per violència domèstica.

La Fundació Amigó alerta que només es denuncia entre el 10 i el 15% de la violència de fills a pares

En el conjunt de l’Estat, els expedients oberts a joves per violència filioparental van augmentar un 3,6 per cent durant l’any 2018, cosa que situa en 4.833 els procediments incoats a menors per aquest tipus de delicte. Així es desprèn de l’estudi La violència filioparental a Espanya de la Fundació Amigó, elaborat a partir de les dades de la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat. Per a l’entitat, les dades assenyalen “el greu problema social al qual ens enfrontem” i adverteixen que “es necessiten respostes especialitzades per abordar-lo i aconseguir que tots els membres de la unitat familiar puguin reconduir la situació i reprendre el vincle afectiu”.

En aquest sentit, la Fundació Amigó apunta que s’estima que es denuncien els casos més greus, que són entre el 10 i el 15% del total. “Estem parlant d’un problema que en la majoria de les ocasions està ocult i és necessari donar visibilitat i conscienciar la població del problema que hi ha”, afirmen els autors de l’estudi. Segons una enquesta elaborada per l’entitat, en el 74% dels casos els fills han disminuït el rendiment escolar; en el 64,3% dels casos, presenten algun tipus d’addicció, i en el 40,87%, els fills han estat testimonis d’algun tipus de violència.

tracking