SEGRE

Un informe assenyala que l'EMU de Lleida es troba en situació legal de dissolució des del 2015

El document encarregat per l'Empresa Municipal d'Urbanisme constata la necessitat de reformular els comptes del 2018

Una imatge de la reunió del consell d'administració extraordinari de l'EMU.

Una imatge de la reunió del consell d'administració extraordinari de l'EMU.Ajuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'informe pericial comptable encarregat per l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de Lleida apunta que la partida per valor de 21,9 milions d'euros referent a les 'obres d'urbanització acabades pendents de repercutir (Pla de l'Estació)' no hauria de figurar en el balanç comptable de l'empresa. Aquesta alteració de la situació patrimonial constata la necessitat de reformular els comptes de l'empresa corresponents al 2018 per tal d'esmenar els errors (que s'originen entre els anys 2015 i 2017). En aquest sentit, l'informe assenyala que l'EMU es trobava en situació legal de dissolució en els anys 2015, 2016, 2017 i 2018. Això obliga l'EMU a dur a terme una operació per refinançar el deute que arrossega per assegurar la seva continuïtat i, en cas no acabi sent viable, la societat es podria veure abocada a una situació concursal.

L'informe que l'EMU va encarregar al bufet Ortega Condomines Abogados assenyala que en la formulació dels comptes anuals de l'empresa de l'exercici 2018 es fa constar "incorrectament" dins de la partida 'Existències' el compte 'obres d'urbanització acabades pendents de repercutir (Pla de l'Estació)' per valor de 21,9 milions d'euros. Així, l'informe constata que aquest element no hauria de figurar en el balanç de l'empresa del 2018, sinó que cal considerar aquesta partida com a 'actius contingents' –en funció de la seva naturalesa comptable- i, per tant, aquest dret teòric de crèdit "només pot constar en la memòria", la qual forma part dels comptes anuals, "però mai en el balanç", segons ha explicat el tercer tinent d'alcalde de la Paeria i president de l'EMU, Sergi Talamonte, després del consell d'administració extraordinari de l'empresa, celebrat aquest dilluns.

A la vegada, l'informe també posa de relleu que l'EMU no va comptabilitzar el deteriorament del valor pel que fa a els costos d'urbanització pendents del Pla de l'Estació, en la taxació dels actius de l'empresa encarregada el 2016. L'empresa "va deteriorar el valor de la partida 'Existències de terrenys i solars per urbanitzar' en 16,3 milions d'euros, quan havia de ser de 37,6 milions", sumant-hi, per tant, els 21,9 milions que es va separar de la valoració inicial de les existències com a 'obres d'urbanització acabades pendents de repercutir (Pla de l'Estació)'.

D'aquesta manera, segons l'informe, els fons propis de l'EMU eren el 2015 de -333.627 euros i no els 20,9 milions que consten en els comptes anuals de l'empresa. Igualment, en els anys 2016 serien de 164.143,13 euros (respecte els 21,4 milions que recullen els comptes de l'EMU d'aquell exercici); de 293.144,27 euros, el 2017 (21,6 milions), i el 2018, de 749.654,36 (22 milions, segons els comptes de l'EMU d'aquell any).

Aquesta alteració de la situació patrimonial de l'empresa fa procedent, per tant, reformulació dels comptes del 2018, en la qual ja treballa l'EMU, tal com va pressuposar el president del consell d'administració, Sergi Talamonte, motiu pel qual va decidir no portar-los a aprovació en el consell celebrat a l'octubre, a l'espera que l'informe encarregat esclarís la controvèrsia en relació amb aquesta partida referent al Pla de l'Estació. Un cop reformulats, després d'esmenar els errors que s'han detectat (que s'originen entre els anys 2015 i 2017), els nous comptes se sotmetran a l'aprovació de la Junta General de l'EMU.

L'EMU, en situació legal de dissolució des del 2015

L'informe també conclou que l'EMU es trobava en situació legal de dissolució durant els anys 2015, 2016 i 2017, ja que la minoració substancial del seu patrimoni net el situava per sota de la meitat del capital social de la societat.

Al 2018, la situació tècnica ja no era de dissolució perquè es va considerar com a participatiu i, per tant, patrimoni net, el crèdit de 10,7 milions d'euros concedit per la Paeria a l'empresa a deu anys i sobre el qual l'informe també presenta dubtes. Segons el treball, "el fons econòmic d'aquesta operació de préstec no sembla ser el propi d'un préstec participatiu", fet que deixaria també l'empresa el 2018 en situació legal de dissolució.

L'informe considera que el préstec, des del moment de subscriure'l (el desembre del 2017), era "inviable" econòmicament ja que l'EMU només podia fer-hi front venent solars cada any per un valor de 4 milions d'euros fins a l'any 2027, una xifra difícilment assolible si es tenen en compte les vendes reals efectuades per l'EMU els darrers exercicis.

En aquest sentit, l'informe confirma la necessitat d'esmenar els errors comptables detectats els quals "alteren la imatge fidel" de la situació patrimonial de l'EMU. Sergi Talamonte ha reclamat explicacions als alcaldes Àngel Ros i Fèlix Larrosa, així com a l'expresidenta de l'EMU, Montse Mínguez, sobre els motius perquè es van formular erròniament els comptes dels darrers exercicis de l'empresa municipal.

D'aquesta situació en deriva l'actual endeutament (més de 50 milions d'euros) a un tipus d'interès a mig termini molt elevat, el qual "provoca un escenari d'elevada incertesa" amb vista a la viabilitat de l'empresa municipal, segons Talamonte.

El tinent d'alcalde i president de l'EMU ha explicat que "aquesta situació ens obliga a materialitzar en les pròximes setmanes una operació de refinançament per intentar salvar l'empresa" la qual es troba "en una situació molt crítica, tant des del punt de vista patrimonila, com des de la vessant de tresoreria a curt termini", segons Talamonte. "Si finalment, no és viable aquest refinançament amb les entitats bancàries, l'EMU podria anar a situació concursal", ha advertit. Altres possibles solucions, que ara caldrà estudiar, abans d'anar a preconcurs de creditors, poden passar per la possibilitat de modificar el capital social o per la capitalització de la societat.

Tot i això, des del govern de la Paeria d'ERC, JxCat Lleida i del Comú es mostren optimistes en la petició a les entitats financeres creditores per tal d'aconseguir aquest refinançament que faci viable l'empresa a llarg termini. Al marge que aquesta operació s'acabi materialitzant, Talamonte ha exposat el compromís de l'equip de govern de "mantenir les polítiques d'habitatge i fer viable el Pla de l'Estació".

tracking