SEGRE

El TSJC torna a tombar el caràcter eliminatori de l'entrevista per seleccionar professorat

En una segona sentència, el tribunal estima parcialment el recurs d'ASPEPC-SPS, que veu el decret '' tocat i mig enfonsat''

Una aula buida.

Una aula buida.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment el recurs del sindicat Professors de Secundària (ASPEPC-SPS) i ha anul·lat, per segona vegada, l'article del decret de plantilles que planteja com a eliminatòria l'entrevista personal per a la provisió de places perfilades en centres públics. A més, el tribunal deroga els articles que donen potestat als directors de centre de modificar el currículum d'ESO i d'FP i que, segons el sindicat, permetia crear places ''ad hoc'' amb perfils determinats. La sentència conclou que els perfils s'han d'ajustar a les especialitats docents establertes al Decret d'Especialitats. ASPEPC-SPS veu el decret ''tocat i mig enfonsat''. Així, la sentència deroga l'article que permet, a l'ESO, als directors modificar el currículum, fusionar organitzar matèries o agrupar-les, i per tant els permetia crear places perfilades per poder-se ajustar a les condicions de polivalència.

La sentència també anul·la l'article que permetia atorgar places definitives a funcionaris que assumien llocs de treball de responsabilitat en una ''provisió especial''. Segons ha explicat Ignasi Fernández, dels serveis jurídics del sindicat, això permetia que un director de centre oferís un càrrec a algun ''amic'' i aquest hi accedís com a plaça definitiva. ''No es pot atorgar el caràcter definitiu a una plaça donada a dit'', ha puntualitzat Fernández.

De la mateixa manera que ja feia la sentència en el recurs presentat per UGT, tomba també l'article que regulava la ''remoció'' dels professors, és a dir, l'acomiadament, a través d'una avaluació negativa. Fernández veu que aquesta resolució és un ''revés'' contra la política de ''desfuncionarització'' del Departament, però aquesta manera d''apartar' els docents no tenia cobertura legal ni estatal segons el tribunal.

El sindicat Professors de Secundaria creu que la resolució va en contra de dues polítiques del Departament. Per una banda, a la de ''primaritzar'' la secundària a través d'importar les pràctiques que es poden dur a terme a les escoles i que consideren que està demostrada amb l'obertura d'instituts-escola. Pel secretari general d'ASPEPC, Xavier Massó, la sentència diu ''clar i català'' mantenir la distinció entre la Primària i la Secundària. De l'altra banda, també considera que es veu atacada la voluntat de ''privatització'' de la gestió pública, en assumir mecanismes de provisió de places ''de la privada'' per a places públiques. Pel secretari general del sindicat, Xavier Massó, el decret permetia que segons ''la impressió'' que causi un docent a un director, pot accedir o no a una plaça pública.

Segons Massó, si el Departament s'hagués avingut a negociar, es podrien estalviar ''revesos'' i que no s'acusa de ''corrupte ni prevaricador'' ningú, però considera que s'ha obert la porta a una sèrie d'eventuals ''pràctiques corruptes''. Fernández ha recordat que no és la primera vegada que ''la negligència'' del Departament afectat professorats i ha fet referència a la resolució que permetia traspassar mestres de Primària per donar classes a primer i segon d'ESO.

La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem, però els serveis jurídics del sindicat asseguren que només un 13% dels recursos que s'hi presenten s'admeten a tràmit i per tant, veu poc marge de recorregut en aquesta via. Com a sindicat, també han explicat que no prendran cap mesura judicial que pugui perjudicar un company, i per tant, encara que els nomenaments s'hagin fet amb un decret ara anul·lat per la justícia, no demanaran que s'apliqui.

Educació estudiarà recórrer

El Departament considera que els punts que ha tombat el tribunal són ''temes menors'' que no afecten la ''línia de flotació" del decret de plantilles. Considera que la possibilitat de ''remoure'' un professor amb una avaluació negativa no s'havia arribat a desplegar encara i que ja es preveia ''amb garanties'' i no de forma arbitrària. Educació estudiarà recórrer aquest punt de la sentència del TSJC.

Pel que fa a l'entrevista, Educació destaca que aquesta es feia en una segona fase i que el jutge considera que no cal una puntuació mínima, sinó que només superar segona fase permet superar l'avaluació. Tot i això, reconeix que adaptarà la norma per modificar aquest aspecte.

tracking