SEGRE

SALUT MALTRACTAMENT INFANTIL

Hospitals i CAP denuncien un centenar d'agressions a nens enguany a Lleida

Trenta casos han estat greus, un dels quals per medicació innecessària a un menor

La majoria dels casos es produeixen en l’àmbit familiar.

La majoria dels casos es produeixen en l’àmbit familiar.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hospitals i centres de salut lleidatans han notificat aquest any un centenar de situacions de maltractament a nens i adolescents de la província de Lleida, la qual cosa implica un augment del 5,2% respecte a tot el 2018. Salut posa en marxa un nou protocol d’actuació, amb la creació d’un grup de professionals experts a l’Arnau de Vilanova.

Els casos de maltractament infantil continuen augmentat a la província de Lleida alhora que l’administració ha millorat els serveis de detecció i atenció de menors i adolescents que són víctimes d’aquestes agressions. En el cas de les comarques lleidatanes, el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (Rumi-Salut), segons les dades proporcionades a aquest diari per la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies, constata aquest increment, ja que en el que va d’any, fins al 30 de novembre, hospitals i centres de salut han notificat un centenar de casos de maltractament a nens i adolescents. Això suposa un augment del 5,2% respecte a tot l’any 2018, quan es van notificar 95 situacions de maltractament a menors a la província de Lleida. En onze mesos, hospitals i centres d’atenció primària han notificat casos dels quals han estat víctimes un total de 54 menors davant dels 51 dels dotze mesos de l’any passat. La conselleria assenyala que un nen o adolescent pot haver patit més d’un tipus de maltractament, per la qual cosa els casos inclosos en el registre s’eleven el 2019 a un centenar. D’aquests, una trentena corresponia a situacions de maltractament tipificat com a greus pels professionals sanitaris, cosa que representa més del doble que l’any passat, quan van ser 13. Entre aquests casos més greus aquest any s’han produït dos tipus de maltractament que fins ara no s’havien detectat o denunciat. En un, els professionals van alertar que un menor havia estat sotmès a un tractament farmacològic innecessari, la qual cosa es denomina submissió quimicofarmacèutica.

Així mateix, enguany també s’ha notificat un cas de maltractament greu per part d’una institució en què la víctima era un menor d’edat.

Salut comptarà amb una nova guia d’atenció i actuació amb un grup d’experts en casos greus

Per tipus de maltractament, en un 34% dels casos els menors van patir maltractament psicològic i emocional, amb nou situacions més denunciades que en tot l’any passat. En el 26% dels casos, els menors van ser víctimes d’agressions físiques i en un 13%, van patir abusos sexuals, amb 13 situacions notificades a la Generalitat, tres de les quals d’especial gravetat.

Així mateix, també han augmentat les notificacions per negligència per part dels pares o tutors legals dels menors, amb 16 notificacions fins al novembre, quatre més que en tot l’any passat, de les quals nou van ser considerades greus. També s’han detectat més casos de maltractament prenatal, abans del naixement del nadó, amb nou casos, set de greus.

Per augmentar la protecció als menors que podrien ser víctimes de maltractament, les conselleries de Salut i d’Assumptes Socials van presentar fa uns dies a Lleida el nou protocol que actualitza el que estava vigent des de l’any 2008. L’objectiu és promoure la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació dels menors afectats, incidint en les situacions de risc. Entre les novetats s’inclou un nou grup d’experts en violència sexual i maltractament greu a l’hospital Arnau de Vilanova a partir del 2020.

L’Arnau va alertar del cas del nadó agredit presumptament pel seu pare L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida va alertar del cas del nadó d’11 dies que presumptament va ser agredit pel seu pare l’estiu passat. El centre va derivar el petit a l’hospital Vall d’Hebron al constatar la gravetat de les ferides que presentava el menor i abans ja havia donat avís a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que va activar el protocol de maltractament infantil. Els pares del nen van ser detinguts pels Mossos d’Esquadra una setmana després que el seu fill ingressés a l’hospital de Barcelona. El pare es troba actualment en presó preventiva acusat de causar les lesions al nadó, que va estar dos mesos a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb greus lesions neurològiques.

tracking