SEGRE

ESNOTICIA

“És necessari un pla comercial”

Les patronals i les associacions de l’Eix i Zona Alta demanen a la Paeria un model de creixement del sector || Pimec admet una “fuga comercial” i veuria bé una gran superfície cèntrica

Imatge de l’Eix Comercial divendres del pont de la Puríssima, que va ser festiu d’obertura comercial.

Imatge de l’Eix Comercial divendres del pont de la Puríssima, que va ser festiu d’obertura comercial.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La implantació de grans superfícies a Lleida és una assignatura que la ciutat té pendent des de fa anys i tant les patronals del comerç com les principals associacions del sector ho atribueixen al fet que no hi ha un pla comercial establert. “Està clar que hi ha una fuga comercial a Lleida cap a altres ciutats i no és dolent que una gran superfície vingui aquí”, assenyala el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs. No obstant, recalca que perquè aquest format sigui una realitat a la capital “dependrà tant de la ubicació, que hauria de ser al centre, com de la superfície que tindrà, i el més important, que es complementi amb el comerç local”.

Per la seua part, la presidenta de la Federació de Comerç (Fecom), Maria Rosa Eritja, assenyala que “Lleida no disposa d’un pla comercial adequat i, ara mateix, les grans superfícies no hi caben perquè aquest espai l’han ocupat les mitjanes superfícies en zones com Copa d’Or i perquè no hi ha el consum que requereixen aquests equipaments”.

“Ara per ara, l’oferta que existeix és més que suficient per cobrir la demanda”, diu González

La Fecom diu que la ciutat necessita més activitat i habitants per generar més consum

Eritja recalca que “la ciutat no pot dependre només del comerç i per això es necessita més indústria per créixer en nombre d’habitants, la qual cosa comportarà que hi hagi més compradors, l’expansió de la ciutat i, amb això, la possibilitat d’implantar una gran superfície”. Al seu torn, recalca que “tenim la segona mitjana més alta de Catalunya de comerç per habitant”.

En aquest sentit, Llaràs afegeix que no “ens podem comparar amb Girona, Tarragona i ni molt menys amb Barcelona perquè no tenim el turisme que fa que hi hagi tant consum i comerç. Si fins ara no s’ha implantat cap gran superfície, és perquè no han volgut ni hi ha hagut un interès real”.

Respecte a la necessitat d’un model comercial, Eritja assenyala que és imprescindible per saber si és viable que vinguin grans superfícies o no. “Que es faci una anàlisi seriosa i correcta i que vagi lligat al creixement de la ciutat; si això es compleix, parlem-ho, el que no pot ser és posar una gran superfície perquè sí.” Llaràs conclou que “si fa vint anys s’hagués fet un pla comercial correcte, la realitat seria molt diferent, perquè ara mateix no se sap quin model tenim ni quin es vol”.

Quant a les associacions de comerciants, el president de l’Eix, Llorenç González, considera que “com a gran superfície comercial ja tenim l’Eix, que encara que té algunes deficiències es poden solucionar sense cap problema”.

Més enllà de debatre si s’hauria d’implantar o no un gran centre comercial, González diu que “primer hauríem de parlar del model de ciutat que volem i, ara com ara, l’oferta existent és més que suficient per cobrir la demanda”. No obstant, reconeix que “els estudis de la Paeria mostren que, si cal fer una gran superfície, ha de ser al centre i no competir amb el comerç local”.

Una opinió més crítica té el seu homòleg de la Zona Alta, Josep Bellera, que recorda que “les grans superfícies dels Estats Units estan tancant, és un model caduc i s’ha demostrat que el comerç ha de ser al centre”. Així mateix, no es mostra favorable a implantar una gran superfície i creu que “el pla de l’estació no es farà, és massa costós i si es fa fora de la ciutat oferiran productes low cost”.“La gent que va a Saragossa o Barcelona a comprar continuarà anant allà hi hagi o no un centre comercial”, conclou.

tracking