SEGRE

SOSTENIBILITAT MEDI AMBIENT

L'ajuntament de Lleida multa vuit supermercats per no reciclar correctament els residus

La Paeria els imposa una sanció de 400 euros per no separar les restes comercials d’origen ni entregar-les degudament al servei municipal || Podria haver estat de fins a 4.000 euros

El centre Carrefour de passeig de Ronda és un dels establiments que han estat expedientats.

El centre Carrefour de passeig de Ronda és un dels establiments que han estat expedientats.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament ha obert expedients contra vuit supermercats de la capital per, presumptament, “no separar els residus comercials d’origen i no entregar-los de forma separada al gestor de residus corresponent o al servei municipal de recollida”, amb la qual cosa incompleixen l’ordenança reguladora de neteja viària i de la gestió de residus a Lleida ciutat. Segons ha pogut saber aquest diari, els expedients sancionadors es van registrar el mes de novembre passat després que les brigades de Medi Ambient de l’ajuntament constatessin aquestes irregularitats. Així mateix, els agents de la brigada van constatar que a la majoria dels supermercats sancionats “es va observar que el certificat del gestor de residus no coincidia amb la declaració de la seua generació durant l’any passat”. Els supermercats als quals s’ha obert aquest expedient sancionador són el Carrefour de passeig de Ronda 65 i els Mercadona de la plaça Noguerola, Copa d’Or, carrer Unió número 5, avinguda Alcalde Rovira Roure 87, Alcalde Porqueres 42, carrer Baró de Maials 6 i el del mercat de Cappont.

Respecte a l’import de la sanció, la infracció comesa per aquests establiments es considera “lleu” i la multa pot oscil·lar entre els 400 i els 4.000 euros. No obstant, el consistori els ha aplicat la sanció mínima al considerar que “no s’aprecia cap circumstància que impliqui l’aplicació de sancions més elevades ni hi ha agreujants”.

Per la seua part, una portaveu de Mercadona va precisar que, fins ara, “separàvem tots els nostres residus degudament a excepció de les restes orgàniques”. No obstant, va recalcar que “ja hem solucionat aquest assumpte i el lògic és que si tens una sanció es pagui degudament”.

La Paeria va expedientar en un mes 12 botigues per no reciclar L’ajuntament va expedientar a començaments d’aquest any i en poc més d’un mes el doble de comerços que el 2018 per no reciclar correctament amb el sistema de recollida porta a porta. En tot el 2018 es van tramitar sis multes per no fer un ús correcte del servei, mentre només en el primer mes del 2019 es va arribar a la dotzena. Una xifra preocupant tenint en compte que el sistema porta a porta és vigent als locals i als grans productors des del juny del 2017. La majoria de les sancions són per no reciclar correctament, com per exemple posant un tipus d’escombraries al contenidor que no toca, o bé per ignorar aquest sistema i posar tots els residus en una mateixa bossa. Respecte al sistema de recollida porta a porta per als ciutadans de Ciutat Jardí i Vila Montcada, l’associació de veïns va reconèixer que en els seus inicis, a finals del 2018, “moltes cases no reciclaven degudament”.

tracking