SEGRE

TRIBUNALS FRAU

Primeres demandes a Lleida contra cinc fabricants de camions per pactar preus

El jutjat mercantil ja n’ha rebut una i en els propers dies n’entraran 36 més de lleidatans que reclamen per un total de 111 camions || Exigeixen entre el 8 i el 20% de la compra del vehicle

Imatge dels jutjats del Canyeret.

Imatge dels jutjats del Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els jutjats de Lleida han començat a rebre les primeres demandes de transportistes de la província que reclamen una indemnització a cinc grans fabricants de camions per pactar una pujada en els preus dels vehicles entre el 1997 i el 2011. Es tracta del frau conegut com càrtel de camions, que afecta desenes de camioners lleidatans. El passat 18 d’aquest mes va entrar al jutjat mercantil de Lleida la primera demanda d’aquest tipus tramitada per Jaume Oriol, del despatx Cudós Consultors/Gonzalo Abogados, que en els propers dies presentarà al Canyeret demandes d’uns altres 36 transportistes per un total de 111 camions.

Les demandes judicials arriben precedides per reclamacions dels perjudicats després que la Comissió Europea sancionés l’any 2016 els cinc fabricants i els obligués a indemnitzar els transportistes afectats pel frau. Les cinc marques sancionades són Man, Daf, Volvo/Renault, Mercedes/Daimler i Iveco. Molts transportistes de Lleida que ja han reclamat ho han fet a través de l’entitat Dret i Compromís: Associació Europea de Consumidors (ASEC), representada a les comarques de Lleida pel despatx Cudós/Gonzalo.

Segons una directiva comunitària dictada el 18 de juliol del 2016, els esmentats cinc grans fabricants de camions van pactar de forma il·legal una pujada conjunta d’entre un 10 i un 15 per cent en el preu dels seus camions.

La directiva del 2016, de dos-centes pàgines, explicava entre altres coses que els cinc fabricants pretenien d’aquesta forma carregar en el consumidor el sobrecost dels vehicles per l’obligatorietat d’adoptar mesures mediambientals. La resolució de la Comissió Europea va imposar als cinc fabricants, que van integrar el que s’ha conegut com un càrtel de camions per cometre aquest frau, una elevada sanció.

També va dir la directiva que els cinc fabricants, a banda de pagar la corresponent multa, havien d’indemnitzar els transportistes afectats, la qual cosa ha donat peu a les actuals demandes. Tanmateix, no va determinar una quantitat determinada per a les indemnitzacions, de forma que ara els camioners afectats han hagut de reclamar en primer lloc als fabricants i, al no abonar aquests les quantitats demanades, han tramitat les corresponents demandes als jutjats.

La casuística que es dóna entre les desenes de transportistes lleidatans afectats per aquesta estafa és molt àmplia. Com a exemple, per a un camió venut per uns 90.000 euros es pot obtenir una indemnització d’entre 9.000 i 15.000 euros, segons fonts properes al cas.

En el primer cas es reclamen 23.330 euros a Iveco i Renault En la primera demanda del despatx Cudós/Gonzalo que ha entrat al jutjat mercantil de Lleida es reclamen 23.330 euros als fabricants Iveco i Renault. La reclamació, presentada per un transportista d’una localitat del Segrià, és concretament de 16.881 euros per un vehicle Iveco i de 6.449 euros per un camió Renault. L’import de les indemnitzacions es determina per una pericial específica per a cada vehicle. Pot oscil·lar entre un 8 i un 20% del preu de compra, segons va explicar ahir a aquest diari el lletrat Jaume Oriol.

tracking