SEGRE

UNIVERSITAT ESCOLA POLITÈCNICA SUPERIOR

Dispositiu de baix cost de la UdL per controlar el cursor amb els ulls

Es connecta amb un USB convencional i no cal instal·lar un software específic

Marcel Tresanchez, sostenint el dispositiu que ha dissenyat amb Tomàs Pallejà i Jordi Palacín.

Marcel Tresanchez, sostenint el dispositiu que ha dissenyat amb Tomàs Pallejà i Jordi Palacín.LABORATORIO DE ROBÓTICA ESCUELA POLITÈCNICA SUPERIOR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida ha dissenyat un dispositiu de baix cost que es col·loca al cap, a mode de diadema, i permet a les persones discapacitades controlar el cursor de l’ordinador amb el moviment dels ulls, sense necessitat d’instal·lar cap programa específic a l’ordinador. Està inspirat en el HeadMouse creat també per la UdL, que sí que requereix un software específic i només funciona per a Windows.

En canvi, el nou dispositiu, denominat Relative Eye Movement, es connecta automàticament amb un USB convencional i l’ordinador el detecta com si fos un ratolí normal. Utilitza un protocol denominat Human Interface Device i funciona amb tots els sistemes operatius (Windows, Linux, Apple, Android per a mòbils i tauletes i iOS).

La base del dispositiu és el mateix sensor òptic que utilitzen els ratolins, que com es fabrica a milions garanteix un baix cost, i que funciona com una petita càmera que, amb el programa desenvolupat pels investigadors, detecta la pupil·la de l’ull, la segueix i converteix els moviments en accions del cursor en la pantalla. La carcassa està fabricada amb una impressora 3D industrial.

Aquesta creació és el resultat d’un treball científic efectuat gràcies a la càtedra d’Accessibilitat en les TIC-Indra-Fundació Adecco per Marcel Tresanchez, Tomàs Pallejà i Jordi Palacín, i recentment la revista Journal of Sensors, puntera en el camp del desenvolupament de sensors de tot tipus, ha publicat un article sobre aquesta investigació. La revista és d’accés obert, de manera que el treball és accessible per a investigadors, estudiants i empreses de tot el món.

El dispositiu està acabat des del punt de vista tècnic, però el Laboratori de Robòtica de l’EPS no disposa de finançament per continuar treballant-hi, ja que la càtedra va finalitzar el 2018. Només faltarien petits retocs perquè fos comercial i estimen que podria tenir un cost inferior als trenta euros.

Marcel Tresanchez, sostenint el dispositiu que ha dissenyat amb Tomàs Pallejà i Jordi Palacín.

Marcel Tresanchez, sostenint el dispositiu que ha dissenyat amb Tomàs Pallejà i Jordi Palacín.LABORATORIO DE ROBÓTICA ESCUELA POLITÈCNICA SUPERIOR

tracking