Grup Saltó guanya el primer premi d’un concurs convocat per la Fundació Mobile World Capital i l’ajuntament de Barcelona || Començarà a funcionar aquest any en una desena de llars
Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Un prototip de Misty a la seu de la firma al parc de Gardeny
GRUP SALTÓTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Jaume Saltó (tercer per l'esquerra), i membres de l'empresa que han treballat en el projecte, amb el robot ahir després de rebre el premi.
GRUP SALTÓTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© A la dreta, acte d'entrega del premi a Barcelona
GRUP SALTÓUn robot que assisteix persones grans o dependents, que es mou per casa, els dóna conversa, els recorda qüestions bàsiques com la medicació que s’han de prendre i, a més, permet mantenir videoconferències amb familiars o treballadors socials i que aquests puguin veure el que passa a l’interior de l’habitatge a través d’un mòbil o una tablet. No s’ha creat al Japó ni a Silicon Valley, sinó a Lleida per l’empresa Grup Saltó. És un projecte pioner a tot Espanya que ahir va guanyar el primer premi del Repte 5G per a la millora de l’autonomia de la gent gran convocat per la Fundació Mobile World Capital i l’ajuntament de Barcelona.
El premi està dotat amb 100.000 euros i farà possible dur a terme una prova pilot del funcionament d’aquest robot aquest any en una desena de llars de majors de 65 anys que viuen sols a la ciutat de Barcelona i són usuaris del servei d’atenció domiciliària de l’ajuntament. El projecte de Grup Saltó, denominat Somcare, va ser un dels premiats (l’altre és de la multinacional Cisco) entre un total de 53 de 14 països. En principi, el nom del robot serà Misty.
Jaume Saltó, fundador i director de l’empresa, va destacar que és una iniciativa única a l’Estat. “Vam fer un estudi de mercat i vam veure que al sector assistencial hi ha una necessitat molt gran d’aquest tipus de serveis”, va dir, i va apuntar que a nivell mundial el Japó és el país més avançat en aquest sector. Va explicar que “el robot és autònom, es mou com una Roomba i quan li falta bateria es dirigeix al lloc de recàrrega”. “Dóna conversa i interactua amb la persona, reconeix la seua cara i la veu, li recorda que a’ha de prendre la medicació, li pregunta si ha menjat, si s’ha rentat, l’informa del temps, li indica que ha d’agafar les claus quan surt per la porta de casa i transmet imatges, que possibilita que l’usuari pugui fer una videoconferència si es troba malament”, va detallar. Saltó va indicar que han treballat durant any i mig en aquest projecte, en el qual han invertit uns 300.000 euros. “Aquest premi ens dóna molta força, perquè demostra que una pime de Lleida està competint en tecnologia amb Cisco”, va concloure.