SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnat a un curs d'educació sexual per abusar d'una menor

Vuit mesos de llibertat vigilada per al processat, també adolescent, que la va agredir en unes colònies || Rebaixen una pena per agressió sexual al no veure-hi violència

Vista de la seu dels jutjats al Canyeret.

Vista de la seu dels jutjats al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha condemnat un adolescent de 16 anys per abusar sexualment d’una companya de la mateixa edat durant una estada en un alberg de colònies. Confirma així la sentència emesa en primera instància pel Jutjat de Menors, encara que rebaixa la pena inicial per agressió sexual a abús al no apreciar violència ni intimidació en la conducta del menor processat.

Per això, rebaixa la pena de deu a vuit mesos de llibertat vigilada i manté l’obligació que el menor faci un programa d’educació sexual en el qual es treballin les relacions afectives i el consentiment.

La sentència reitera que la víctima va deixar clar a l’acusat que no volia mantenir relacions amb ell

Segons assenyala la sentència, els fets van tenir lloc el març del 2018, quan acusat i víctima es trobaven de colònies amb un grup de companys d’institut i van passar la nit en un alberg lleidatà, on van compartir una habitació entre quatre persones. La víctima va denunciar que, quan es va despertar a la matinada, es va trobar que l’acusat s’havia ficat al llit amb ella i li havia girat la cara per fer-li petons a la boca, a més de fer-li tocaments.

L’adolescent va intentar fugir d’aquesta situació però va assenyalar al judici que es va quedar “bloquejada i plorant”. Una denúncia a la qual tant el Jutjat de Menors com l’Audiència de Lleida donen plena credibilitat i reiteren que la víctima havia manifestat al denunciat el rebuig de mantenir relacions sexuals amb ell, per la qual cosa, recalquen, no hi havia consentiment. Així mateix, la mateixa víctima va enviar un missatge de WhatsApp a l’acusat en què li insistia que havia deixat clar aquella mateixa nit que no volia una relació i que l’havia forçat.

Tanmateix, l’Audiència considera que no hi ha prou proves per condemnar per agressió sexual per la falta de descripció i precisió de la concreta violència feta servir.

Per aquesta raó, estima en part el recurs de la defensa i rebaixa la pena per abús sexual a vuit mesos de llibertat vigilada. La sentència és ferma.

Augmenten els adolescents condemnats per delictes sexuals

Els jutjats lleidatans van condemnar el 2018, última dada disponible, una desena de menors per delictes sexuals, una xifra que es va incrementar en un any més d’un 66%, ja que el 2017 se’n va condemnar sis per aquest tipus d’infracció penal. La Fiscalia Superior de Catalunya va expressar preocupació per l’augment d’aquest tipus de delictes, així com per les condemnes per violència masclista. Els jutjats lleidatans van registrar el 2018 un total de 369 delictes comesos per menors d’entre 14 i 17 anys, la qual cosa representa un increment del 24% respecte al 2017. Segons la Memòria de la Fiscalia Provincial de Lleida, els més habituals són els delictes contra el patrimoni, amb 74 causes. Quant als delictes sexuals, onze van ser investigats per abusos i dos més, per agressions sexuals.

tracking