SEGRE

HABITATGE BALANÇ

La PAH va paralitzar gairebé mig centenar de desnonaments el 2019, la majoria okupacions

En una trentena de casos eren famílies vulnerables que van entrar en habitatges buits || Destaquen que els desallotjaments avortats són menys que el 2018 i asseguren que la situació “ha millorat”

Imatge d’arxiu d’un desnonament que va paralitzar la PAH a Lleida ciutat.

Imatge d’arxiu d’un desnonament que va paralitzar la PAH a Lleida ciutat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va paralitzar el 2019 un total de 45 desnonaments a Lleida ciutat i altres municipis com Alcoletge o Alcarràs. D’aquests, 30 són casos de famílies vulnerables que van okupar habitatges buits, 2 per impagament de la hipoteca, i els 13 restants per no abonar el lloguer. Una xifra que ha baixat si es compara amb la del 2018, quan la plataforma va paralitzar al voltant de 60 desallotjaments, encara que reconeixen que la situació general “ha millorat a nivell legislatiu”. No obstant, insten les administracions a “actuar immediatament en matèria legislativa i de serveis socials”. Així ho va assegurar un activista de la plataforma, Henry Mora, que va afegir que a aquests 45 desallotjaments aturats en caldria sumar 9 més que la PAH defineix com “desnonaments silenciosos, que són casos en els quals la propietat no renova el contracte de lloguer per tornar a arrendar-lo però a un preu més alt”. En els tres primers trimestres del 2019 es van executar 604 desnonaments a la província, segons el Consell General del Poder Judicial.

Respecte als desallotjaments paralitzats de casos de famílies vulnerables que han okupat habitatges, Mora assegura que “no és una situació que ens vingui de nou, ja que es reprodueix des de fa anys. Es tracta de famílies que no tenen més remei que entrar en un pis buit i que ho feien davant la inacció de les administracions”. És per això que ara, des de la PAH, es mostren esperançats, “perquè el Govern català està fent efectiva la llei 24/2015 i protegeix les famílies vulnerables tant a nivell d’habitatge com de talls de subministrament”. També confien que els nous pressupostos de la Paeria “ajudin a reduir el nombre de desallotjaments”, alhora que esperen que el nou govern estatal apliqui polítiques d’habitatge “justes”.

Esperen el decret ‘antidesnonaments’ de la Generalitat

D’altra banda, la PAH espera que es faci efectiu “com més aviat millor” el nou decret antidesnonaments que impulsa la Generalitat i va anunciar el desembre passat. Aquest decret fixarà que els grans tenidors d’habitatge hauran d’oferir un lloguer social als okupes que a més de sis mesos que estiguin en un habitatge buit i siguin reconeguts com a famílies vulnerables. Van recordar que el 2018 el Govern “va efectuar almenys 3 desnonaments a Lleida, mentre que el 2019 no ens en consta cap”.

tracking