SEGRE

INFANTESA PROTECCIÓ

Lleida ja acull 551 adolescents estrangers no acompanyats

El 2019 van arribar a Ponent un total de 362, un 21 per cent menys que el 2018 || La majoria dels tutelats tenen entre 16 i 18 anys i procedeixen del Marroc

Imatge d’arxiu d’adolescents en un centre d’acollida a Almacelles.

Imatge d’arxiu d’adolescents en un centre d’acollida a Almacelles.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes acullen actualment un total de 551 menors estrangers no acompanyats, segons les dades de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. El 2019, l’arribada d’adolescents sense referents familiars va descendir respecte a l’any anterior.

Així, l’any passat van arribar un total de 362 menors estrangers, un 21 per cent menys que el 2018, exercici en el qual van arribar un total de 460. Segons la conselleria, els menors migrants sense referents familiars que actualment estan sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) són majoritàriament homes, amb el 97,1% del total, tenen entre 16 i 18 anys i gairebé vuit de cada deu procedeixen del Marroc. Per edats, val a destacar que més d’una vintena tenen entre 12 i 14 anys.

La Generalitat vol repartir aquests joves entre les autonomies per afavorir-ne la integració

L’evolució de l’arribada d’aquests adolescents ha anat variant l’últim any, amb una mitjana d’entre vint i trenta noves acollides cada mes. Durant l’estiu, el mes de juny és el que va registrar més arribades i en el conjunt de l’any va ser el de febrer, amb 42 noves acollides de menors migrants que arriben a Ponent sense la companyia de cap familiar adult.

En el conjunt de Catalunya, la Generalitat té sota la seua tutela un total de 4.243 de menors no acompanyats. D’aquests, 2.205 van arribar durant l’any passat, la qual cosa representa un descens del 40% respecte al 2018, quan es va produir un major nombre d’acollides d’adolescents migrants. Lleida acull el 12,4% del total d’aquest col·lectiu.

En una entrevista a ACN, Oliva assenyala que aquests joves volen buscar un lloc on viure i poder treballar per enviar diners a la seua família. Per això, la Generalitat tornarà a posar sobre la taula la necessitat d’agilitzar els permisos de treball per a aquests joves, a banda de treballar perquè siguin tractats com adolescents i no com a “persones migrants”, la qual cosa vulnera els seus drets. Per afavorir aquesta inclusió, la conselleria també treballa en diferents projectes com el de la mentoria, que ja compta amb 100 parelles que col·laboren de forma regular. A més, es potencien les acollides familiars, amb una dotzena de joves que viuen en cases particulars i no en centres. Oliva reconeix que és un projecte més “lent” però que comença a donar fruits sobre la tasca de “pedagogia i sensibilització” perquè la ciutadania comenci a veure’ls com a joves i no com a “delinqüents”.

El Govern demana agilitzar els tràmits per a la inclusió

La secretària d’Infantesa, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, demana al nou Govern espanyol “lleialtat, responsabilitat i transparència” sobre l’acollida de menors migrants sense família i defensa repartir els adolescents acollits entre les diferents comunitats autònomes, ja que, denuncia, “no pot ser que gairebé el 80% dels arribats el 2018 estiguin atesos a Catalunya”.

tracking