SEGRE

ESNOTICIA

Medicina vol un test psicotècnic d'accés

Per avaluar si els futurs alumnes suporten la pressió

Alumnes assisteixen a una classe de Medicina a la facultat de la Universitat de Lleida (UdL).

Alumnes assisteixen a una classe de Medicina a la facultat de la Universitat de Lleida (UdL).MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avaluar amb una prova prèvia si els futurs estudiants de Medicina suporten l’ansietat, l’estrès i la pressió i tenir empatia és el que planteja fer la Generalitat per determinar si estan preparats per ser metges. La Secretaria d’Universitats i Investigació i els degans de les vuit facultats de Medicina de Catalunya sospesen afegir un test psicotècnic en la selectivitat per a aquesta carrera, a partir de l’any que ve. “Ser un professional de la salut no és qualsevol cosa”, apunta la degana de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), Anna Casanovas. “Hem detectat estudiants amb trastorns psicològics, com ansietat i depressió, que estan en tractament psicològic o prenen antidepressius”, explica. De fet, assegura que “a la UdL hi ha una unitat que tracta aquests alumnes, però l’únic psicòleg que hi ha no dóna l’abast”.

La idea de dur a terme aquest test “prové dels bons resultats de la prova d’aptitud personal (PAP) per accedir als graus d’Educació”, segons Casanovas, que afegeix que “aquest test valoraria el grau d’ansietat, l’estrès, l’habilitat i l’empatia, ja que hi ha els qui no miren als ulls quan tenen una conversa i és molt important fer-ho amb els pacients”.

La UdL ha detectat que nombrosos alumnes d’aquesta carrera pateixen ansietat i depressió

Precisa que el test podria no ser del tot efectiu, “però que si pot detectar situacions extremes”. I és que Casanovas considera que “els joves d’avui dia han tingut una educació emparada pels seus pares i sense tenir grans dificultats, per la qual cosa porten molt malament la frustració”.

Des del Consell de l’Estudiantat de Medicina no hi ha una posició sobre aquest test, però la seua coordinadora, Alba Ávila, creu que “frega l’absurd”.

“A nivell personal, crec que tenir més o menys estrès no treu que siguis millor o pitjor metge. Sí que hi ha gent que és més freda, però a la carrera ens ensenyen tècniques per suportar situacions delicades amb pacients”, afirma i assegura que “l’empatia no es pot mesurar amb un test. A més, els alumnes que ho hagin de fer ho poden estudiar”.

També denuncia que “segons un article de Redacción Mèdica, aquest examen podria tenir un preu de fins a 95,25 euros, tenint en compte com de cara ja és la carrera”.

D’altra banda, segons la tesi doctoral El metge resident com a pacient, elaborada per la doctora Candela Pérez a la Universitat de Saragossa, el 7,5% dels Metges Interns Residents (MIR) pateixen depressió. Aquesta taxa és cinc vegades més gran que els joves de la seua edat, ja que amb prou feines l’1,5% la pateix.

L’Organització Mèdica Col·legial afirma que aquests joves s’enfronten a factors com la pressió assistencial, la por a cometre un error, canvis dràstics al passar de la universitat a l’àmbit laboral, falta de son, llargues jornades de treball, estigma de tenir un problema de salut sent metge o el fàcil accés a la medicació.

Alumnes assisteixen a una classe de Medicina a la facultat de la Universitat de Lleida (UdL).

Alumnes assisteixen a una classe de Medicina a la facultat de la Universitat de Lleida (UdL).MAITE MONNÉ

tracking