SEGRE

TRIBUNALS SUBMINISTRAMENTS

Endesa porta una lleidatana vulnerable al jutge per factures de llum de 5.800 euros impagades

L’Aliança contra la Pobresa Energètica exigeix suspendre el judici fins que l’elèctrica acordi amb la Generalitat qui sufraga el deute || Considera que la companyia pressiona les administracions

Imatge de Dolors Ortiz el mes d’octubre passat, quan va rebre la demanda.

Imatge de Dolors Ortiz el mes d’octubre passat, quan va rebre la demanda.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dolors Ortiz, una veïna de la Bordeta en situació de vulnerabilitat reconeguda, anirà a judici el proper 15 d’abril després que Endesa la demandés per reclamar-li el pagament d’un deute de 5.832 euros que acumula en factures de llum des del 2015. L’elèctrica no pot tallar-li el subministrament al ser una persona vulnerable, d’acord amb la llei 24/2015, però ara li reclama els diners per la via civil. En concret, a través d’un judici monitori (resolució ràpida de conflictes jurídics en els quals no hi ha contradicció). Val a recordar que actualment les administracions i empreses subministradores negocien un conveni per decidir qui sufraga el deute per pobresa energètica, ja que la llei 24/2015 no ho especifica.

“Com que encara no s’ha firmat el conveni, he d’anar a judici”, va explicar Ortiz, que va afegir: “No entenc per què em declaren vulnerable si després em denuncien per impagament de les factures de la llum.” En aquest sentit, va dir que “si el jutge dictamina que he de pagar, no tinc els diners”. Actualment, percep una ajuda social de 525 euros mensuals. El banc es va quedar amb el seu pis després d’una execució hipotecària, però va poder seguir-hi a l’acordar un lloguer de 108 euros al mes.

Dolors Ortiz cobra una ajuda social de 525 euros mensuals i afirma que no pot pagar el deute

Un membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Josep Babot, va exigir “que Endesa retiri la demanda, ja que es tracta d’un cas de vulnerabilitat, o suspengui el judici fins que hi hagi un conveni”. També va demanar les administracions “que instin a paralitzar el cas”. Va assenyalar que té constància d’almenys unes altres dos famílies vulnerables de Barcelona demandades també per impagament. “Quan el cas d’Ortiz va sortir a la llum el mes d’octubre passat, Endesa no va retirar la denúncia, de forma que creiem que ho fa com una estratègia de pressió per arribar a firmar el conveni amb la Generalitat”, va assenyalar Babot.

Fonts de l’elèctrica no es van pronunciar ahir sobre aquest punt, però quan va interposar la demanda van dir que “d’aquesta forma es posa en evidència la problemàtica del deute que s’acumula”. Van afirmar que la seua voluntat és “no tallar la llum a cap família” i que confien a “trobar una solució amb el conveni”.

tracking