SEGRE

ECONOMIA ADMINISTRACIÓ

El govern aprovarà els comptes de l'EMU i la Paeria del 2018 al cap de 3 mesos de vetar-los

Acorda no reformular els de l’empresa i corregir els “errors comptables” als del 2019

Imatge d’arxiu del consell d’administració de l’EMU.

Imatge d’arxiu del consell d’administració de l’EMU.AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria aprovarà en el ple de divendres vinent els comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i de l’ajuntament de l’any 2018, tres mesos després que el govern tripartit (ERC, JxCar i Comú) imposés la seua majoria per rebutjar-los. L’octubre passat, el consell d’administració de l’EMU va paralitzar l’aprovació del compte general del 2018 “per prudència comptable davant de la controvèrsia sobre la possibilitat de repercutir el cost d’obres executades del pla de l’estació quan es desenvolupi” i al desembre un informe va concloure que s’havien de reformular per corregir “errors comptables que alteraven la situació patrimonial”. Aquesta situació va comportar que tampoc no es pogués donar llum verda als comptes generals de la Paeria.

En canvi, ahir el consell de l’EMU va acordar aprovar-los tal qual, sense cap canvi, i introduir en els comptes del 2019 les modificacions de les deficiències detectades, “fet que permetrà desbloquejar els comptes generals de la Paeria i poder enviar-los a la Sindicatura de Comptes, com marca la legislació vigent”.

PSC i Cs creuen que han canviat de criteri per no perdre les transferències de l’Estat i el Govern

El president de l’EMU, Sergi Talamonte, va destacar que “heretem un problema comptable, que s’ha confirmat amb els informes tècnics sol·licitats, i es reflectirà en els comptes del 2019, que ja s’estan elaborant”. El consell de l’EMU havia qüestionat que 21.925.987,12 euros, corresponents al cobriment de les vies fins al carrer Comtes d’Urgell i a la construcció del pont de Príncep de Viana, constessin en el balanç de l’empresa com a “existències”. I l’estudi encarregat sobre això va confluir que aquest import es va fer constar “incorrectament”.

Talamonte, que va qualificar de “drecera” la mesura aprovada ahir, va subratllar que “la normativa permet no reformular els comptes davant de la imminència de l’aprovació dels de l’any següent” i que “el debat i l’elaboració de l’informe” els ha portat a aquesta situació. L’informe pericial va ser entregat al desembre i ha estat analitzat per l’auditor fins a aquest mes de gener, quan ja s’han efectuacions d’auditoria i tancament comptable de l’exercici del 2019, detalla la Paeria.

Per la seua part, el regidor del PSC Jaume Sellés va assenyalar que el govern “ha passat de dir que s’ha delinquit a l’EMU a fer el que nosaltres dèiem que s’havia de fer” sobre refinançar el deute i donar llum verda als comptes. Creu que porten ara al ple els comptes generals, “com vam dir des del PSC, per la possibilitat que es congelin les transferències de l’Estat i la Generalitat.” En aquest sentit es va expressar també l’edil de Cs Ángeles Ribes. “Aproven el que van rebutjar fa tres mesos sense tocar ni una coma”, va incidir, i va assegurar que demanarà explicacions al govern “tant sobre el canvi de criteri com sobre els fets comptables”. “Què ha canviat? Crec que tenen por a perdre les transferències d’altres administracions”, va remarcar. Xavier Palau, del Partit Popular, va preferir expressar la seua opinió en el ple.

tracking