SEGRE

TRIBUNALS SUBMINISTRAMENTS

Aqualia també demanda usuaris en situació de pobresa energètica per impagaments

Una veïna de Balàfia està pendent de judici per 765 euros no pagats del rebut de l’aigua || La concessionària afirma que ha interposat més denúncies perquè no prescrigui el deute

Remedios, amb l’informe que l’acredita com a persona vulnerable i la denúncia.

Remedios, amb l’informe que l’acredita com a persona vulnerable i la denúncia.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La concessionària del servei de l’aigua a Lleida, Aqualia, ha interposat diverses demandes per impagament del subministrament a usuaris en situació de vulnerabilitat reconeguda. Aquestes persones no pot tallar-los el servei, d’acord amb la llei 24/2015 de pobresa energètica, però com que aquesta no especifica qui sufraga el deute, Aqualia inicia la reclamació del deute “perquè no prescrigui i que en quedi constància”, segons va explicar un portaveu de l’adjudicatària. Val a recordar que actualment les administracions i empreses subministradores negocien un conveni per decidir qui paga el deute (vegeu el desglossament).

Una de les afectades és Remedios S.R., de 60 anys i veïna de Balàfia, a qui Aqualia ha demandat després d’acumular 765,76 euros impagats. Els serveis socials de Balàfia van declarar l’estiu passat Remedios en situació de pobresa energètica “ja que els seus ingressos no superen el límit establert per la llei”, segons consta al seu informe. “Estic a l’atur i rebo una ajuda social de 430 euros”, va explicar Remedios, que va manifestar que “amb aquests ingressos no puc sufragar tots els subministraments, però sí que pago la llum”. “El desembre passat vaig rebre la demanda d’Aqualia i encara no tinc data de judici. Només espero que es trobi una solució per a les persones que estem patint aquesta situació”, va manifestar. I és que Endesa també està fent el mateix i, com va avançar aquest diari, una veïna de la Bordeta en situació de vulnerabilitat ha d’anar a judici per un deute de 5.832 euros.

Un portaveu d’Aqualia va afirmar que han interposat més demandes per impagament d’aigua a usuaris vulnerables, encara que no en va concretar quantes ni l’import. “La llei de pobresa energètica estableix que no es pot tallar el subministrament a aquestes persones, però no qui paga el seu deute, per la qual cosa, com fem amb tots els casos, iniciem la reclamació perquè no prescrigui”, van assenyalar i van afegir que “no és una situació agradable, però són els passos a seguir perquè en quedi constància”. També va explicar que “en algunes ocasions les persones que demandem per impagament ens insten a arribar a un acord i els fem un pla de pagament que, per exemple, salda el deute pagant deu euros mensuals”. L’Aliança contra la Pobresa Energètica exigeix a les subministradores que retirin les demandes fins que no s’arribi a un acord amb les administracions sobre qui paga aquests deutes.

D’altra banda, les empreses afirmen que d’aquesta forma es posa en evidència la problemàtica de l’impagament que s’acumula, però l’Aliança contra la Pobresa Energètica creu que és una estratègia de pressió per firmar el conveni.

El Govern vol que les companyies sufraguin el 60% La Generalitat, ajuntaments i entitats socials estan negociant amb empreses subministradores de llum, gas i aigua com sufragar el deute que s’acumula per pobresa energètica. En una reunió del mes de desembre passat, les administracions van proposar que les empreses paguin el seixanta per cent del deute futur de les famílies vulnerables, mentre que el Govern i els ajuntaments es farien càrrec del 40% restant. A més, volen que les companyies assumeixin el pagament de tot el deute acumulat fins que es firmi un acord. Malgrat les converses, que van arrancar a finals d’a l’any passat, encara no s’ha arribat a cap pacte.

tracking