SEGRE

URBANISME CENTRE HISTÒRIC

Detecten esquerdes en un edifici del carrer Major de Lleida vora un altre ja desallotjat

L’immoble limítrof es va desallotjar al desembre per deficiències a l’estructura, cosa que preocupa els comerços que ocupen els baixos || El bisbat està tramitant el certificat d’habitabilitat

El 35 del carrer Major allotja una perfumeria, i per la banda de Blondel, una botiga d’articles de festa.

El 35 del carrer Major allotja una perfumeria, i per la banda de Blondel, una botiga d’articles de festa.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament ha instat el Capítol de la Catedral a efectuar una “revisió immediata” de l’estructura de l’edifici número 35 del carrer Major al detectar-hi diverses esquerdes a les plantes superiors. L’immoble és un dels més antics i de més valor patrimonial de l’Eix Comercial i també té façana al número 44 de l’avinguda Blondel. En l’actualitat, acull una franquícia de la cadena de perfumeries Druni al carrer Major i la botiga d’articles de festa Party Fiesta. Fins a l’any 2016 va allotjar la cadena d’electrodomèstics Miró, que va ocupar l’immoble durant vint-i-cinc anys.

Segons ha pogut saber aquest diari, el requeriment municipal ve per la inspecció el 23 de desembre per part dels tècnics municipals de l’edifici després que la responsable del comerç dels baixos d’aquest immoble, la perfumeria Druni, denunciés l’aparició de “diverses esquerdes”. Arran de la inspecció, els tècnics van concloure que “a causa de la presència d’un gran nombre d’esquerdes, és necessari requerir als propietaris de l’immoble, el Capítol de la Catedral, que executin una revisió immediata de l’estructura”.

El bloc és dels més grans de l’Eix i durant 25 anys va ser la seu de la cadena Miró

Per aquest motiu, l’ajuntament va requerir al bisbat que presenti “d’urgència” el certificat de seguretat de l’edifici, en el qual haurà de constar l’anàlisi de l’estructura del bloc com els accessos, a més de la relació d’obres que s’hi haurien de portar a terme si fossin necessàries per garantir la seguretat de l’edifici. La instància es va ratificar el 24 de desembre i donava al Capítol un termini màxim de vint-i-quatre hores per entregar l’informe sobre l’estructura de l’edifici. Per la seua banda, fonts del Capítol catedralici van assegurar que estan al corrent d’aquesta reclamació de l’ajuntament i que es troben en tràmits per presentar la documentació requerida. “Ens han demanat el certificat d’habitabilitat i l’estem tramitant”, van assenyalar.

D’altra banda, una responsable de la perfumeria Druni va precisar que van veure les esquerdes “a mitjans de desembre, tant a la primera com a la segona planta”.

En aquest sentit, va recalcar que els pisos superiors estan en desús i no s’ha detectat cap esquerda a la botiga”. Així mateix, la responsable del comerç sospita que les esquerdes “poden haver aparegut pel mal estat de l’edifici del costat”, que és al número 33 del carrer Major, l’immoble que la Paeria va ordenar desallotjar el mes de desembre a causa de deficiències a l’estructura.

L’Església va demanar declarar la ruïna del bloc fa cinc anys L’aparició d’esquerdes a l’edifici número 35 del carrer Major no és una situació nova tenint en compte els antecedents del bloc, ja que l’any 2015 el Capítol de la Catedral va sol·licitar a l’ajuntament declarar la ruïna de l’immoble. Per fer-ho, l’organització religiosa va aportar un informe tècnic que posava de manifest l’“estat ruïnós de l’immoble” i argumentava que “l’edifici amenaça ruïna tècnica i econòmica”. El document incloïa fotografies que mostraven les “lesions estructurals que comprometen l’estabilitat de l’edificació” i descrivia les mesures preventives efectuades, com a apuntalament de bigues, per “preservar la seguretat dels ocupants i de la via pública”. No obstant, l’ajuntament va respondre mesos després al Capítol que l’edifici no està en ruïna basant-se en un informe tècnic. Davant d’aquesta resposta, el Capítol va presentar al·legacions i més tard va rehabilitar l’immoble.

tracking