SEGRE

Fiscalia arxiva la denúncia contra la gestió del Club Banyetes

Considera que no es va produir cap delicte i argumenta que hi ha documents que demostren que el projecte del club existia abans de la relació de Jesús Costa amb l'ajuntament

Imatge d’arxiu d’una festa del Club Banyetes a la Seu Vella.

Imatge d’arxiu d’una festa del Club Banyetes a la Seu Vella.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Lleida ha arxivat la denuncia que l'equip de govern de la Paeria va presentar contra la gestió del Club Banyetes i, en particular, contra el seu promotor, Jesús Costa, en considerar que no es va produir cap delicte.

Segons l'escrit de la fiscalia, el nomenament de Costa en comissió de serveis com a cap d'Infància de la Paeria el 2005 no suposa cap irregularitat. No obstant, fiscalia sí constata irregularitat administrativa en la concessió de la pròrroga d'aquesta comissió per un tercer any per part de l'ajuntament, tot i que descarta delicte en haver ocupat el càrrec indegudament només 30 dies.

D'altra banda, tampoc veu indicis d'irregularitats en la relació entre la Fundació Paisatge Urbà de Lleida, creada per l'ajuntament, i la Fundació Teatre de la Llotja, de els quals va ser gerent el creador del Club Banyetes. A través del nomenament d'ambdós càrrecs de gerència, el Club Banyetes passava a ser gestionat per la primera de les fundacions i es servia de les instal·lacions pròpies de la segona. En aquest sentit, la fiscalia considera que Costa va rebre el salari que li corresponia en cada cas pel treball realitzat sense causar cap perjudici a l'ajuntament.

Pel que fa a la gestió del Club Banyetes, la fiscalia argumenta que hi ha documents que demostren que el concepte i el dibuix del club existien abans de la relació de Costa amb la Paeria. El fiscal afegeix que el Club Banyetes "no ha estat una estructura buida que hagi permès l'enriquiment de determinades persones", sinó que ha prestat "servei públic" i ha aconseguit la "participació de menors y joves en continuades activitats".

Segons recull l'escrit del fiscal, la cessió dels drets a la Paeria per part de l'impulsor del Club Banyetes entre els anys 2005 i 2019 "va ser sense cap contraprestació econòmica" i la cessió de drets de la marca a una empresa privada es va fer amb un procediment que no suposa cap indici de delicte.

La denúncia de l'equip de Govern de la Paeria atribuïa a Jesús Costa, creador del Banyetes i exgestor del club, els possibles delictes de tràfic d’influències; apropiació indeguda de la marca i desviació i malversació de diners públics en benefici propi; i concurrència de delictes contra l’administració pública.

La denúncia explicava que Costa va firmar el juliol del 2005 amb el llavors alcalde Ros la cessió dels drets del dibuix sense ànim de lucre per a campanyes educatives de la Paeria. Que just després el consistori va crear la plaça de cap d’Infantesa, que va assignar al mateix Costa. Subratllava que l’abril del 2006, quan ocupava aquest lloc i una de les seues funcions era impulsar el Club Banyetes, va registrar al seu nom aquesta marca a l’Oficina de Patents i no va regularitzar “la cessió gratuïta de la mateixa”. Posa èmfasi que la marca va obtenir valor perquè la Paeria la va adoptar com a club infantil i per això entén que hi ha apropiació indeguda. També veu “acreditat” que “fent prevaler la seua relació d’amistat i amb l’objectiu de crear i impulsar el Club Banyetes [Costa] va obtenir un lloc” a la Paeria, i esmenta que “és marit de Sara Mestres”, edil del PSC des del 2007 fins al 2019.

Indicava que el 2007 va ser nomenat gerent de la Fundació Paisatge Urbà i el 2009, de la de la Llotja, i va continuar gestionant el club. Detallava que el març del 2016 la junta de govern va aprovar un concurs per a la gestió del club, adjudicat a Bossa Records, i que al contracte va fer constar que, si quedava sense efecte la cessió gratuïta de la marca a la Paeria, hauria de pagar els drets d’ús. Afegia que als tres mesos, Costa va notificar l’extinció de la cessió de la marca a la Paeria i només 8 dies després va firmar un acord amb l’empresa amb el qual se li cedia a canvi de 42.000 € anuals. Per això, apuntava a un “pacte previ” entre les parts per facilitar aquest procés, que va concloure al cap de mig any que Costa deixés la Paeria al ser cessat com a gerent de Paisatge Urbà amb una indemnització de 26.411 euros. També xifrava en 852.401 euros que va percebre Costa entre la seua etapa a la Paeria i per drets d’autor.

tracking