Hospitals catalans ho porten a terme per a infeccions que poden ser mortals || La Llotja acull un congrés de Digestologia
Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© L'hospital Arnau de Vilanova, en una imatge d'arxiu
SEGRETotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Alguns dels assistents ahir a la tarda al congrés, que acull 350 especialistes.
AMADO FORROLLAL’hospital Arnau de Vilanova es planteja fer trasplantaments d’excrements en el futur per curar certes malalties. Actualment, centres com Vall Hebron, Clínic i Bellvitge poten a terme aquesta tècnica per tractar la infecció pel bacteri Clostridium. “Anualment hi ha 1.700 persones a Catalunya que pateixen aquesta infecció greu, una diarrea amb una mortalitat important”, va explicar ahir el president de la Societat Catalana de Digestologia, Antoni Castells, en el XXIX Congrés que l’entitat celebra a la Llotja. “Normalment la infecció es cura amb antibiòtics, però hi ha 150 casos a l’any als quals no els fan efecte i està demostrat que si els trasplantem excrements d’una altra persona, ja sigui per colonoscòpia, gastroscòpia o per càpsules, es curen en el 90% dels casos”, va afirmar. Va assenyalar que “la flora trasplantada ajuda a regular la del pacient i cura la diarrea”. Fonts de l’Arnau van afirmar que actualment no practiquen aquesta tècnica, però que no la descarten en el futur. De fet, Castells va dir que “volem crear un banc d’excrements a Catalunya i tots els centres podran fer trasplantaments”. A més, va afirmar que “s’està investigant si aquesta tècnica pot ajudar a tractar la diabetis, l’obesitat i el còlon irritable”.
En el congrés també es va aconsellar com evitar complicacions en l’aparell digestiu arran del tractament amb immunoteràpia contra el càncer i com tractar pacients amb pancreatitis crònica.