SEGRE

TRÀNSIT PREVENCIÓ

L'ús del mòbil al volant causa el 16 per cent dels accidents a Lleida

Nova campanya aquesta setmana amb més controls en diferents punts de la província || Els Mossos sensibilitzen els conductors sobre el risc d’aquestes conductes

Agents dels Mossos d’Esquadra, ahir en un control preventiu a l’Ll-11 a Lleida.

Agents dels Mossos d’Esquadra, ahir en un control preventiu a l’Ll-11 a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un minut i mig de parlar pel telèfon mòbil, fins i tot amb mans lliures, porta el conductor a no percebre el 40% dels senyals que es troba en carretera o zona urbana, el ritme cardíac s’accelera i es tarda bastant més temps a reaccionar davant d’un imprevist. L’ús del mòbil s’ha generalitzat de tal manera que fins i tot s’ha convertit en un risc a l’alça durant la conducció i ja causa el 16 per cent dels accidents amb víctimes a les carreteres lleidatanes. Per sensibilitzar la població i detectar aquesta conducta de risc, els Mossos d’Esquadra porten a terme aquesta setmana una campanya de controls en diferents punts de Ponent. En aquest sentit, el subinspector Josep Lluís Ribot, subcap de l’àrea regional de Trànsit de Ponent, va assenyalar ahir que per dur a terme la campanya s’han incrementat el nombre d’efectius en controls estàtics i dinàmics amb patrulles camuflades i uniformades dels Mossos d’Esquadra amb el principal objectiu de detectar l’ús del mòbil i el no-respecte dels semàfors així com de conscienciar la població del risc que suposen aquestes conductes al volant. “Sobretot l’ús del WhatsApp, amb missatges de text o de veu, és la principal distracció que ens trobem a la carretera”, va assenyalar.

Ribot va destacar que els conductors no estan conscienciats de la perillositat que suposa manipular el mòbil o dispositius electrònics malgrat que, va dir, “les xifres demostren que és un risc greu i que cada vegada es produeixen més accidents per aquesta causa”. En aquest sentit, va afirmar que les distraccions provoquen que el conductor no estigui atent a la informació que rep (senyals de circulació, vianants o situacions de risc) i redueixi la capacitat de reacció. “El factor humà està darrere del 90 per cent dels accidents i hem d’evitar qualsevol cosa que ens distregui”, va destacar. “La gent té la necessitat d’utilitzar el mòbil i molts conductors no utilitzen el mans lliures malgrat tenir-lo disponible al vehicle.”

Pel que fa als controls, la majoria dels conductors neguen haver utilitzat el mòbil malgrat que els agents n’estan convençuts, encara que detecten altres distraccions com la manipulació de tablets, llegir el diari o documents i maquillar-se, entre d’altres. “Per no tenir la temptació, el principal és no tenir el mòbil a mà quan conduïm”, va dir Ribot.

Suposa una multa de 200 euros i la retirada de tres punts del carnet

Els Mossos recorden que l’ús del mòbil al volant suposa una infracció greu amb una multa de dos-cents euros i la retirada de tres punts del carnet. Durant un control ahir a l’Ll-11, un conductor va reconèixer davant dels agents que ja havia estat sancionat per utilitzar el mòbil. Joan Oró va explicar que va rebre una trucada “urgent” i que va ser sorprès per una patrulla. “Em van sancionar amb dos-cents euros i tres punts del carnet”, va dir. Fins al 25 de novembre de l’any passat, els Mossos van sancionar una mitjana de sis conductors al dia per utilitzar el mòbil al volant, amb més de 2.200 sancions per distraccions a Lleida. El Servei Català de Trànsit, que farà balanç avui de la sinistralitat a les carreteres lleidatanes, recorda que manipular el mòbil al volant multiplica per nou el risc de morir en accident i equival a quadruplicar la taxa d’alcoholèmia.

Agents dels Mossos d’Esquadra, ahir en un control preventiu a l’Ll-11 a Lleida.

Agents dels Mossos d’Esquadra, ahir en un control preventiu a l’Ll-11 a Lleida.ITMAR FABREGAT

tracking