SEGRE

TRIBUNALS ADMINISTRACIÓ

La Fiscalia arxiva la denúncia del govern de la Paeria sobre la gestió del club Banyetes

Conclou que no hi ha indicis de delicte, que no hi ha hagut enriquiment personal i que ha prestat un servei públic || Únicament constata una irregularitat administrativa menor

Les regidores Castro, Freixanet i Ferre van presentar la denúncia.

Les regidores Castro, Freixanet i Ferre van presentar la denúncia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de Lleida ha arxivat la denúncia que va presentar al novembre el govern tripartit de la Paeria (ERC, JxCat i Comú) per presumptes irregularitats de la gestió del club infantil Banyetes, que rebia diners del consistori i, en particular, contra el promotor, Jesús Costa, argumentant que els fets que van tenir lloc entre el 2005 i el 2019 “no són constitutius de delicte”.

Assegura que el concepte i el dibuix del caragol que dóna nom al club existia “anteriorment a la relació del denunciat amb la Paeria” com a cap de la secció d’Infància.

Afirma en aquest sentit que “és innegable que haver nomenat el propietari de tots els drets sobre la marca Club Banyetes en càrrecs que controlaven directament el seu desenvolupament potser no va ser la millor opció per als interessos del municipi”. Tanmateix, considera que “no s’ha tractat d’una estructura buida que hagi permès un enriquiment per a determinades persones”, sinó que “ha prestat un servei públic i ha aconseguit la participació de menors i joves en contínues activitats”. Destaca que entre els anys 2005 i 2019 “la cessió de drets a la Paeria pel denunciat va ser sense contraprestació econòmica” i no veu indici de delicte en la posterior cessió de la marca a una empresa privada.

La Fiscalia tampoc veu irregularitat en el nomenament de Costa en comissió de serveis com a cap d’Infància de la Paeria el 2005, tot i que sí que constata una “irregularitat administrativa en la concessió de la pròrroga de la comissió per un tercer any per part de l’ajuntament, però a l’haver ocupat el càrrec indegudament només trenta dies entenem que en cap cas no és constitutiu de delicte”.

La denúncia del govern, ara arxivada, atribuïa a Costa els possibles delictes de tràfic d’influències; apropiació indeguda de la marca i desviació i malversació de diners públics en benefici propi; i concurrència de delictes contra l’administració pública. A més a més, la comissió especial de Transparència de la Paeria també està investigant el cas.

Pueyo veu actes censurables i el Comú critica la justícia

L’alcalde, Miquel Pueyo, va dir ahir que la Fiscalia “sí que considera que les accions descrites poden ser reprovables des del punt de vista de la transparència i assenyala clarament que qui hauria d’haver generat valor d’aquesta marca hauria d’haver estat l’ajuntament i no una persona en particular”. Va recordar que l’Oficina Antifrau de Catalunya també investiga aquest cas i es va negar a qualificar de “revés” la resolució de la Fiscalia. “No el qualificaria com a tal en absolut perquè deixa clares algunes de les qüestions que havíem plantejat”, va sostenir, i va recalcar que van actuar “en defensa de la transparència i els interessos públics”. Per la seua part, el Comú va indicar que la Fiscalia “reconeix que tot es va fer malament”, tot i que no hi vegi delictes. Va destacar que admet que “va existir per part de la Paeria un interès de dubtosa justificació a mantenir el denunciat dins de l’estructura de gestió de tot el relacionat amb el Club Banyetes, cosa reprovable des d’una perspectiva de la transparència i la traça de l’administració al permetre que en una persona es juxtaposessin les posicions a títol privat dels drets d’una marca i de gestor públic”. “El Comú se sent desemparat. Veu com els poders judicials no sempre fan la feina que entenem que li correspondria”, va concloure.

Costa estudia una demanda i el PSC reclama disculpes o cessaments Jesús Costa es va mostrar ahir “content” amb la resolució de la Fiscalia perquè “demostra que les coses estan ben fetes per molt que algú vulgui dir que no ho estan”. Va dir no entendre “la motivació” del govern al presentar la denúncia i va anunciar que estudiarà amb el seu advocat si emprèn accions legals. “El Club Banyetes és una magnífica iniciativa que ha donat vida i il·lusió als nens de Lleida”, va subratllar. Per la seua par t, el grup municipal del PSC reclama la compareixença de les regidores Jordina Freixanet, Sandra Castro i Elena Ferre a la comissió de Transparència i “que assumeixin les responsabilitats de demanar disculpes a les persones ofeses i al grup polític afectat”. “En cas de no produir-se, demanarà al govern que les cessi”, va remarcar. En aquest sentit, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, va indicar que espera que el govern “demani perdó” al ple que se celebrarà avui.

tracking