SEGRE

TRÀNSIT BALANÇ

Alerta per la sinistralitat a l'A-2 i els accidents a causa d'animals

Els Mossos incrementaran els controls i la vigilància a l’autovia || Víctimes majors de seixanta-cinc anys i el consum d’alcohol i drogues, principals preocupacions

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit van mostrar ahir preocupació per l’augment de la sinistralitat a l’A-2 a les comarques lleidatanes, amb sis víctimes mortals el 2019, el triple que un any abans. En aquest sentit, el director de Trànsit, Juli Gendrau, va destacar que els sinistres es deuen a diferents causes i que no s’ha detectat cap punt negre a l’autovia. Per aquest motiu, les mesures que prendran, de moment, seran un increment dels controls i de la vigilància de la policia catalana i, si és necessari, sol·licitar actuacions per part de Foment, que en té la titularitat. El 2019, el nombre de víctimes mortals a la carretera va descendir lleugerament, amb 34 persones mortes en 32 accidents, un menys que un any abans. Així mateix, els Mossos també van mostrar preocupació per l’augment de les víctimes majors de 65 anys, que representen la meitat de les persones mortes. En aquest sentit, va recordar la importància de la formació en mobilitat segura en col·lectius de la tercera edat.

Un altre punt a destacar del balanç és el nombre d’accidents causats per animals. El nou cap de l’Àrea Regional de Trànsit dels Mossos a Ponent, Damià Larriba, va assenyalar que la irrupció de fauna a la carretera va causar el 30 per cent dels accidents, amb un augment exponencial en aquells provocats per cabirols, que passen de l’1% el 2016 al 5% el 2019, mentre que els causats per senglars s’han estabilitzat. En el cas del Pirineu, el cap d’investigació d’accidents, Lluís Muñoz, va destacar que els animals són la primera causa de sinistralitat i s’han detectat sinistres provocats per voltors que impacten contra els vehicles. Així mateix, s’ha detectat un repunt del consum d’alcohol i drogues al volant. El 60% dels conductors sotmesos a proves de drogotest han donat positiu, sobretot en consum de marihuana i haixix.

El 14% dels multats per excés de velocitat són reincidents

Trànsit va tramitar l’any passat un total de 183.893 expedients sancionadors a conductors a les carreteres catalanes, dels quals vuit de cada deu van ser per excés de velocitat, amb una mitjana de 17 sancions a l’hora. A més, el 14 per cent dels conductors multats per excés de velocitat són reincidents. Les distraccions es mantenen com a principal factor de causa d’accidents, amb el 26 per cent, sobretot per l’ús del mòbil, amb 2.117 conductors sancionats l’any passat. Els Mossos d’Esquadra continuaran amb els controls i les campanyes de sensibilització contra l’ús del mòbil o el consum d’alcohol i drogues, amb una presència més gran de les patrulles espiell.

Un moment de la presentació ahir a Interior.

Un moment de la presentació ahir a Interior.L.G.

tracking