SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

Lleida registra al mes una mitjana de 15 denúncies per delictes sexuals

Els Mossos van registrar l’any passat un total de 180 casos, el 33% per agressions || Els Mossos d’Esquadra van rebre l’any passat un total de 180 denúncies per delictes sexuals a la província de Lleida, xifra que suposa una mitjana d’una quinzena al mes. Continuen augmentant els casos coneguts per atacs contra la llibertat sexual i, el 2019, es van incrementar els casos per agressions sexuals, que són el 33% del total.

Imatge d’arxiu d’una mobilització contra la violència sexual a la plaça Paeria de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una mobilització contra la violència sexual a la plaça Paeria de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes van comptabilitzar l’any passat una quinzena de denúncies al mes per delictes sexuals, de manera que es va tancar l’any 2019 amb un nou repunt. Segons les últimes dades publicades pels Mossos d’Esquadra, es van registrar un total de 180 denúncies per aquest tipus de delictes a la província de Lleida el passat exercici, la qual cosa representa un augment del 19% respecte al 2018. D’aquestes xifres destaca l’increment dels casos coneguts per la policia catalana d’atacs sexuals en els quals les víctimes han patit violència i intimidació. D’aquests casos, l’any passat se’n van denunciar 62, que suposa tres de cada deu denúncies per delictes sexuals, amb un increment del 32% respecte al 2018. Així mateix, els Mossos van rebre 112 denúncies a les regions policials de Ponent i del Pirineu per abusos sexuals enfront de les 95 d’un any abans.

La resta de delictes contra la llibertat sexual coneguts pels Mossos d’Esquadra durant el 2019 a la província responen a casos d’exhibicionisme o provocació sexual, amb set denúncies, o relatius a la prostitució, amb tres. Les dades publicades confirmen que la policia catalana acaba resolent la immensa majoria dels casos i només una vintena de les denúncies continuaven obertes al tancament del 2019. Així mateix, per aquest tipus de delictes contra la llibertat sexual, els Mossos d’Esquadra van arrestar un total de setanta-nou persones.

La Urbana va detenir aquest home, d’uns 40 anys, per dos delictes d’abusos i per amenaces

Els experts atribueixen l’augment de les denúncies a més conscienciació per posar el cas en coneixement dels cossos de seguretat i que les víctimes van perdent la por, tot i que val a assenyalar que molts casos continuen sense conèixer-se, per la qual cosa la xifra real de la violència sexual, com passa en la violència masclista en general, es desconeix.

Diferents associacions feministes s’han mobilitzat en els últims mesos per reclamar una reforma del Codi Penal que elevi les penes que castiguen la violència sexual i es reformuli la llei. Al novembre, el grup Dones de Lleida va concentrar-se de nou als jutjats de Lleida per mostrar el rebuig de la sentència de l’Audiència de Barcelona que va condemnar per només abusos la violació en grup d’una nena de 14 anys a Manresa. Mobilitzacions que van començar amb la sentència de La Manada, quan l’Audiència de Pamplona ja va considerar que la violació en grup d’una jove als Sanfermines eren abusos, decisió corregida més tard pel Suprem. El Govern central encara té pendent la reforma del Codi Penal sobre la violència sexual.

tracking