SEGRE

Denuncien la degradació de l'Avant i exigeixen que l'AVE barat pari a Lleida

Asseguren que des del setembre s’han triplicat les vibracions i els retards són diaris

Un exemple de la deixadesa als Avant és que alguns vagons estan retolats a mà, com es veu a la foto.

Un exemple de la deixadesa als Avant és que alguns vagons estan retolats a mà, com es veu a la foto.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els usuaris dels trens Avant que cada dia viatgen de Lleida a Barcelona per treballar van denunciar ahir que des del setembre passat “hem patit una degradació del servei espectacular”. Assenyalen que els actuals combois pateixen retards constants, excessives vibracions que provoquen marejos i lumbàlgies i es queixen que no hi hagi més flexibilitat pel que fa als abonaments. També demanen que l’AVE de baix cost, l’AVLO, que Renfe posarà en marxa a l’abril, pari a Lleida, perquè “que no tingui parada a les ciutats intermèdies perjudica l’equilibri territorial”.

“Cada dia, 200 lleidatans anem a Barcelona a treballar en Avant i des de fa temps ens sentim maltractats”, assenyala Carles Feixa, un usuari habitual d’aquest comboi. Les deficiències són diverses, assegura. “Des dels números dels vagons pintats a mà fins a les demores diàries de 10-15 minuts passant per les vibracions constants dels trens”, assenyala Feixa. Aquest últim punt va sorgir després que Renfe traslladés els Avant que cobrien el trajecte Lleida-Barcelona al de Granada-Màlaga, la qual cosa va suposar que els reemplacessin amb altres que no estaven habilitats per a la via d’aquest tram. El resultat és que aquests combois “vibren tres vegades més que els Avant i sis més que els AVE, fet que provoca marejos, lumbàlgies i molèsties”, assenyala Freixa. D’altra banda, Conxita Font, una altra viatgera habitual, critica la inflexibilitat de Renfe amb els abonaments. “Hi ha l’abonament de 10 viatges a fer en 8 dies naturals i el de 50 o 30 viatges per a 30 dies, que suposen una despesa mitjana per persona d’entre 3.000 i 5.000 euros a l’any. El que ocorre és que la majoria de vegades no esgotem els abonaments i no hi ha manera de recuperar els viatges”, assegura Font. Per això, els viatgers reclamen més flexibilitat i que el preu es basi en zones i no en quilometratge, ja que en el cas de Lleida la via es desvia cap a Tarragona en lloc d’anar directament a Barcelona.

D’altra banda, els usuaris d’Avant van criticar que l’AVLO no pari a Lleida perquè “el fet que no arribi a ciutats intermèdies afavoreix la macrocefàlia i perjudica l’equilibri territorial”. A més, avisen que, si para a Lleida, “hauria de fer-ho a primera o última hora, ja que a mig matí no ens beneficia. Renfe castiga els usuaris habituals en lloc de premiar-los”, conclouen. D’altra banda, el grup de JxCat al Congrés va demanar per quin motiu l’AVLO no para a Lleida i Tarragona.

les claus

  • Vibracions i retards. Des del setembre passat, els usuaris d’Avant asseguren que els trens vibren més i provoquen marejos i lumbàlgies, a més que els retards s’han convertit en constants. 
  • Més flexibilitat. Reclamen que els abonaments de viatge siguin més flexibles i es puguin recuperar en cas de no esgotar-los, alhora que el preu es basi en la zona i no en el quilometratge. 
  • Nul·la fidelització. La posada en marxa del tren Euromed Barcelona-València ha agreujat els retards i consideren que Renfe, “en lloc de premiar els usuaris habituals, ens castiga amb un empitjorament del servei”.
  • AVLO. Considerarien positiu que l’AVE de baix cost parés a Lleida, però diuen que ho hauria de fer a primera o última hora. 
Un grup d'usuaris diaris de l'Avant, ahir davant de l'estació de trens Lleida-Pirineus.

Denuncien la degradació de l'Avant i exigeixen que l'AVE barat pari a LleidaMagdalena Altisent

tracking