SEGRE

Els acusats d'assaltar traficants a Lleida diuen ser-ne les víctimes

Els Mossos d'Esquadra asseguren que "planificaven" els robatoris per endur-se droga i armes

Els acusats d'assaltar traficants, aquest dimecres a l'Audiència de Lleida.

Els acusats d'assaltar traficants a Lleida diuen ser-ne víctimesEric Fischer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els acusats d'assaltar traficants en diversos municipis de la demarcació de Lleida, com Tornabous (Urgell) o Alcarràs (Segrià), durant el 2017, "planifiquen els robatoris per quedar-se amb marihuana i armes" i "saben que no els denunciaran", ha assegurat el cap de la investigació dels Mossos d'Esquadra a Lleida. Ho ha dit en el judici que ha començat aquest dimecres a l'Audiència de Lleida i que està previst que s'allargui fins divendres. Al banc dels acusats s'han assegut nou dels deu acusats, ja que un està desaparegut. Els encausats han negat els fets i alguns d'ells han assegurat ser-ne les víctimes. La fiscalia els demana entre 3 i 35 anys i mig de presó.

Segons el cap de la investigació dels Mossos de Lleida, la manera d'actuar del que considera un grup criminal és contactar amb un traficant per "teòricament" comprar droga, quan realment estan "planificant" un assalt. Concreta que els acusats actuaven duent armes de foc amb la intenció "clara" de robar la substància estupefaent i també armes.

El considerat líder del grup, veí d'Aitona, ha reconegut haver anat a Tornabous, el gener de 2017, a comprar marihuana a casa de tres germans. Ha explicat que duia 9.000 euros per comprar-ne sis quilos però ha assegurat que es va quedar "sense diners i sense droga". Pel que fa al tret superficial que va rebre un dels germans al cap, l'acusat ha dit que la pistola era dels germans, que va ser la víctima qui la va treure i que durant el forcejament "es va disparar".

En un altre episodi al març, també a Tornabous, en què s'acusa un altre dels acusats de disparar els Mossos que el perseguien, l'encausat, veí de Reus, ho ha negat. Ha declarat que va anar fins a un bar d'aquest municipi de l'Urgell perquè, com era consumidor de marihuana, li havien demanat que l'anés a provar. Que un cop allà, ha afegit, un altre dels acusats li va donar una arma "per si passava alguna cosa" i que al cap d'una estona van fugir perquè van aparèixer dos homes que els van apuntar amb pistoles.

Ha assegurat que durant la fugida, es va ensopegar, la pistola va caure i es va disparar contra els Mossos que llavors els perseguien. Ha afegit que pensava que eren els homes que l'havien apuntat abans i que quan li van cridar que eren Mossos, es va aturar i es va tirar a terra. Els Mossos, però, han declarat tot el contrari. Asseguren que l'acusat sabia que eren policies, que anaven amb les sirenes i que l'acusat es va girar i els va disparar.

La resta d'acusats han negat tenir cap tipus de relació en cap dels fets delictius. L'única dona acusada, però, ha assenyalat dos d'ells en relació a un dels episodis. Ha explicat que un d'ells li va demanar que anés a casa de l'altre, al carrer del Nord de Lleida, a buscar una maleta i que la portés fins a l'estació d'autobusos. La noia ha assegurat que no sabia què contenia la maleta i que hi va accedir perquè un d'ells l'havia ajudat feia uns anys ja que es coneixien de joves i que es va sentir "coaccionada".

Els Mossos van interceptar la noia abans que arribésa l'estació d'autobusos i quan aconsegueixen obrir la maleta, protegida amb un cadenat, hi troben 5,2 quilos de marihuana. Segons la seva investigació, l'objectiu era traslladar la droga fins a Barcelona, després a Lió i finalment a Suïssa, on el preu de la droga és més elevat, aprofitant que, segons sospitaven, un dels acusats tenia contactes en aquell país.

La fiscalia demana entre 3 i 35 anys i mig de presó pels deu acusats de robar a traficants de cànnabis ja que en alguns casos, els acusats amenaçaven amb armes de foc i fins i tot van disparar les seves víctimes. La majoria d'acusats són veïns de Lleida, tot i que n'hi ha un d'Aitona (Segrià), un altre de Reus i un de Mataró. Quatre estan en presó provisional per aquests fets i sis en llibertat provisional.

tracking