SEGRE

HABITATGE POLÍTIC

El Parlament aprova obligar a donar lloguer social a famílies vulnerables

Si se’ls acaba el contracte d’arrendament, estan en procés de desnonament o porten més de sis mesos com a okupes || Afecta els propietaris de 15 habitatges o més

Dos membres de la PAH aplaudeixen la votació del Parlament.

Dos membres de la PAH aplaudeixen la votació del Parlament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament va validar ahir el decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge que preveu que els que siguin propietaris de quinze vivendes o més hagin d’oferir un lloguer social de fins a set anys a aquelles famílies vulnerables a les quals s’acabi el contracte d’arrendament, estiguin en procés de desnonament o portin més de sis mesos okupant el pis. El decret va ser aprovat amb els vots a favor del JxCat, ERC, comuns i CUP, l’abstenció del PSC i la negativa de Cs i PP.

Respecte a l’apartat d’oferir el lloguer social a famílies vulnerables, el decret fixa que s’amplia la durada del contracte de lloguer social obligatori que han d’oferir els grans tenidors. Passa a ser de tres a cinc anys si es tracta d’una persona física o de tres a set anys si és jurídica.

A més a més, s’implementaran mesures per mobilitzar edificis amb obres inacabades a fi de generar més habitatge assequible, si tenen finalitzats el vuitanta per cent dels treballs, per acabar-los i destinar-los a lloguer social, segons va precisar el conseller de Territori, Damià Calvet.

La nova normativa també fixa que l’habitatge protegit tindrà un mòdul únic d’un mateix preu i inclou mesures per moderar preus de lloguer, encara que les competències de la Generalitat en aquest àmbit són limitades, segons Calvet. Es farà mitjançant l’Índex de Referència del preu de lloguer i aquest haurà de constar en els anuncis d’arrendaments i en els contractes, i cap propietari que llogui el seu habitatge per sobre d’aquest índex no podrà rebre ajuts de la Generalitat.

Prorrogat sis anys el dret de tempteig per al tercer sector Una altra de les novetats d’aquest decret llei és que prorroga sis anys l’exercici del dret de tempteig i retracte per a administracions i entitats del tercer sector (el seu dret preferent a adquirir un immoble per a habitatge assequible), allargant-lo fins al 2027. En aquest sentit, Calvet va detallar que la Generalitat ha adquirit 3.000 habitatges per aquesta via des del 2015 per al parc públic. D’altra banda, la nova normativa aprovada ahir pel Parlament preveu “lligar més” la política urbanística amb la d’habitatge prioritzant que els ajuntaments destinin solars a vivenda protegida de lloguer. Així mateix, incorpora facilitats per construir allotjaments en equipaments comunitaris i per resoldre necessitats temporals d’allotjament per a famílies en risc d’exclusió.

tracking