SEGRE

URBANISME TRIBUNALS

L'Audiència ratifica que la plaça Balàfia és de propietat privada i la Paeria se la va apropiar

Confirma la sentència del jutjat de primera instància que va determinar que els amos són una parella d’edat avançada || L’ajuntament va incloure la parcel·la a l’inventari municipal el 2007

Vista de la plaça Balàfia, situada a la part antiga del barri, ahir a la tarda.

Vista de la plaça Balàfia, situada a la part antiga del barri, ahir a la tarda.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La plaça Balàfia és de propietat privada i la Paeria se la va apropiar de forma unilateral sense haver expropiat ni haver donat cap compensació als legítims amos, una parella d’avançada edat. Així ho ha certificat l’Audiència Provincial al ratificar íntegrament la sentència dictada pel jutjat de primera instància número 6 fa any i mig, desestimant el recurs de l’ajuntament. Pilar Lucena, advocada de la parella, va afirmar que la sentència de l’Audiència és “molt clara i contundent”, malgrat que la Paeria encara té la possibilitat de recórrer-ho davant del Tribunal Suprem.

La lletrada va recordar que aquest litigi es remunta a fa tretze anys, atès que l’ajuntament va incloure la parcel·la de la plaça a l’inventari municipal el 2007 a través d’un canvi de la referència cadastral de la parcel·la. Inicialment, els afectats van presentar un recurs contenciós administratiu, però el jutge contenciós va resoldre, sense entrar en el fons de l’assumpte, que el conflicte s’havia de dirimir per la via civil, la qual cosa ha dilatat els tràmits judicials.

La Paeria ha de decidir si recorre davant del Suprem i, si no ho fa, com compensa els afectats

Lucena va deixar clar que la finca “continuarà sent una plaça” i va emfatitzar que l’objectiu de la demanda “és que es reconegués la propietat dels meus clients, no és una qüestió de diners”.

Per això, va indicar que no s’han plantejat quines accions adoptaran a partir d’ara, ja que esperen que sigui l’ajuntament el que faci el primer pas. També va eludir valorar si el fet que la justícia acabi que la Paeria s’ha apropiat il·legalment de la finca durant tretze anys pot ser motiu per reclamar una indemnització addicional.

De tota manera, i al marge que el consistori decideixi prèviament si recorre o no davant del Suprem –cosa que podria prolongar el litigi diversos mesos o algun any més– les opcions més viables són que procedeixi a una expropiació o que ofereixi algun tipus de compensació urbanística (per exemple a través d’una permuta de terrenys).

La plaça Balàfia es troba a la part antiga del barri, entre els carrers Valls d’Andorra, Castelló Aleu, Escultor Corselles i Ciutadella, molt a prop del col·legi del mateix nom.

Durant molts anys va estar sense urbanitzar i era utilitzada com a aparcament, fins que l’ajuntament va decidir adequar-la assumint una reivindicació històrica dels veïns. L’actual plaça va ser inaugurada el juny del 2014 pel llavors alcalde Àngel Ros.

tracking